ΑΘΗΝΑ
18:09
|
19.09.2024
Ανεξέλεγκτη η φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα Αττικής. Εκκενώνονται Νέα και Παλιά Πεντέλη-112 για ετοιμότητα σε Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι, Νέα Ερυθραία, Ανθούσα.
Η εικόνα της φωτιά από τα Μελίσσια στις 6.00 το πρωί (πηγή X)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής και πλέον έχει επεκταθεί προς το Πεντελικό όρος. Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται πλέον σε μια έκταση 20 χιλιομέτρων και κινείται με μεγάλη δυναμική μέσα από χαράδρες. Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύχτια και όλοι πλέον ελπίζουν στη συνδρομή των 32 εναέριων μέσων (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) που ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Πλέον στη μάχη με τις φλόγες επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κάηκαν από χθες σπίτια στον Βαρνάβα και στο Καλέντζι Μαραθώνα, ενώ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega ανέφερε εξάλλου πως πέντε άτομα νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο εκτός κινδύνου με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ακόμα πέντε άτομα έχουν μεταφερθεί στο Αμαλία Φλέμινγκ χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αλλά για κοινωνικούς λόγους, επειδή κάηκαν τα σπίτια τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης δήλωσε ότι οι άνεμοι κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν ισχυροί, δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. «Δυστυχώς η έντασή τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι πολίτες των περιοχών που εξελίσσεται η πυρκαγιά να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», τόνισε ο κ.  Βαθρακογιάννης.

Λόγω της κατάστασης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέκοψε τις διακοπές του στα Χανιά και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα.

Δύο διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν από το 112, λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα, αρχικά, στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Μοναστήρι Παναγιάς, με την οδηγία να απομακρυνθούν προς το Γραμματικό ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Βόθωνα, Καλέντζι και Πουρίθι να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα.

Από το 112 στάλθηκε μήνυμα, λίγο μετά τις 23:30, στους κατοίκους της Ραπεντώσας να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς σε εξέλιξη και να κατευθυνθούν προς Δροσιά και Κηφισιά, μέσω λεωφόρου Διονύσου.

Μετά την εκκένωση της Σταμάτας, του Μικροχώριου Ωρωπού, του Γραμματικού, της Ροδόπολης και της Αμυγδαλέζας στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του Μαραθώνα με την οδηγία να απομακρυνθούν από την περιοχή, καθώς συνεχίζει να μαίνεται η πυρκαγιά, και να κατευθυνθούν προς τη Νέα Μάκρη.

Εκκενώνονται το Νοσοκομείο Παίδων και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

Στην εκκένωση της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης προχωρούν οι Αρχές. Ειδικότερα λίγο μετά τις 5 το πρωί στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης με την οδηγία να απομακρυνθούν προς Μελίσσια, και στους κατοίκους της Παλαιάς Πεντέλης να απομακρυνθούν προς Βριλήσσια.

Παράλληλα οι Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων και του 411 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκονται στην περιοχή της Πεντέλης.

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία, Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία να είναι σε ετοιμότητα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του Βαρνάβα η αστυνομία προχώρησε στις εξής εκτροπές κυκλοφορίας:

  • Καπανδριτίου- Βαρνάβα προς Βαρνάβα
  • Γραμματικού – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • Παραλία Βαρνάβα προς Βαρνάβα
  • Μαντά – Καπανδριτίου προς Βαρνάβα
  • Προφήτης Ηλίας προς Βαρνάβα
  • Λ. Διονύσου θέση Ανατολή
  • Λ Διονύσου και Θησέως

Παράλληλα σε ισχύ είναι και οι εξής εκτροπές κυκλοφορίας στις περιοχές Σταμάτας και Δροσιάς:

  • Μ. Αλεξάνδρου από Αγ. Στέφανο προς Μαραθώνα
  • Λ. Μαραθώνος και Κωνσταντινουπόλεως
  • Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονίας
  • Μ. Αλεξάνδρου και Παπανικολή
  • Σταμάτας- Δροσιάς και Μακαρίου
  • Λ. Μαραθώνος και Πιπεροπούλου
  • Λ. Μαραθώνος και Αναπαύσεως
  • Λ. Μαραθώνος και Εχετλού
  • Μ. Αλεξάνδρου και Λ. Μαραθώνος
  • Λ. Διονύσου και Μητροπολίτου Κυδωνίων
  • Λ. Διονύσου και Αγ. Ιωάννη
  • Κόμβος Αγ. Στεφάνου
  • Γέφυρα Πολυδενδρίου

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Άνοιξε το ΟΑΚΑ για τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώθηκαν

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων του να βρίσκονται στο πεδίο από τα πρώτα λεπτά της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα.

 Το απόγευμα, ο Νίκος Χαρδαλιάς επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση και με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, προκειμένου να ανοίξουν οι χώροι του σταδίου, ώστε να υποδεχτούν πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώνονται από την Πυροσβεστική. Κατόπιν αυτής της πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη, οι χώροι του ΟΑΚΑ θα παραμείνουν ανοιχτοί και σε ετοιμότητα για όσο διαρκέσει ο υψηλός δείκτης επικινδυνότητας για την Αττική, προσφέροντας προστασία και ανακούφιση στους πληγέντες.

Η είσοδος γίνεται από τη λεωφόρο Σπύρου Λούη 1, στο Μαρούσι, από την Πύλη Α, η οποία οδηγεί απευθείας στο Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο.

«Για μια ακόμα φορά, η Αττική δοκιμάζεται από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και όλοι βρισκόμαστε στο πεδίο, σε απόλυτη συνεννόηση και με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη ζωή και τις περιουσίες των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακολουθούν πιστά οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών: «Καλώ τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται μέσω του 112, ιδιαίτερα τις εντολές εκκένωσης περιοχών που εντοπίζεται κίνδυνος εγκλωβισμού. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι απόλυτη προτεραιότητα σε κάθε επιχείρηση αντιμετώπισης κρίσεων. Η Περιφέρεια συνδράμει τις επιχειρήσεις εκκένωσης, όπως της έχει ζητηθεί, πάντα υπό τον συντονισμό του αρμόδιου υπουργείου. Αυτή τη στιγμή, είναι η ώρα της μάχης. Ευχαριστώ θερμά τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και τους εθελοντές μας που βρίσκονται με αυταπάρνηση στο πεδίο».

Φωτιά στα Μέγαρα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Αιγειρούσες των Μεγάρων.

Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Παράλληλα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής Νέο Μάζι να απομακρυνθούν προς τις Αιγειρούσες λόγω της πυρκαγιάς.

Εξαιτίας της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Αιγειρούσες στα Μέγαρα η Τροχαία έχει προχωρήσει σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

– Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και δρόμος Μαζίου προς οικισμό Νέο Μάζι

– Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου και ανώνυμος οδός προς την Ιερά Μονή Αγίου Μακρύνου

-Περιφερειακή οδός Μεγάρων- Αιγειρούσες στο ρεύμα προς Αιγειρούσες από την θέση Δίστρατα

– Παραλιακή Αλεποχωρίου-Σχίνου στο ρεύμα προς Σχίνο στο ύψος του καταστήματος Αιγειρούσες στην περιοχή του Αλεποχωρίου

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Λαγκαδά και Πέλλα

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε μετά τις 2 το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και ένα ελικόπτερο. 

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που ξέσπασε σήμερα σε δασική έκταση βόρεια του οικισμού Κρανέα της Πέλλας. Στο σημείο επιχείρησαν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Ρέθυμνο: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Αμάρι

«Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Αμάρι οριοθετήθηκε και τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά η εικόνα που άφησε πίσω της είναι αποκαρδιωτική», σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Μιχάλη Σαρρή.

Η φωτιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην περιοχή, με καμένες εκτάσεις, κατεστραμμένα δίκτυα και σοβαρές καταστροφές σε φυσικό και ζωικό κεφάλαιο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας, των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασιλείου, των εθελοντών, των κατοίκων και πολλών άλλων που βοήθησαν με τον τρόπο τους, η φωτιά κατέστρεψε σημαντικούς πόρους και περιουσίες. Ο κ. Σαρρής ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν και βρίσκονται ακόμα στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αμαρίου και τόνισε πως «η εικόνα της περιοχής μετά τη φωτιά είναι θλιβερή, και θα χρειαστεί χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάστασή της. Θα χρειαστεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Αμαρίου και όλοι μαζί απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις και να αγωνιστούμε για αυτό».

Στην έκδοση νέας απόφασης με την οποία κηρύσσονται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και οι Δημοτικές Κοινότητες Νίθαυρης (Νίθαυρη – Βαθιακό) και Πλατάνου προχώρησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν νέου αιτήματος που υπέβαλε την Παρασκευή ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, μετά την εξέλιξη του πύρινου μετώπου με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών των πυρκαγιών που έπληξαν τις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Παπαγεωργίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας με προγενέστερη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν ήδη κηρυχθεί οι δημοτικές Κοινότητες Αγίας Παρασκευής, Αγίου Ιωάννη, ‘Ανω Μέρους (‘Ανω Μέρος – Χορδάκι) και Αποδούλου (Σάτα – Ρίζικας – Μάντρες).

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Συντονιστικό, αυτή την ώρα η φωτιά στα μέτωπα του Αμαρίου είναι σε πλήρη ύφεση, ωστόσο παραμένουν δυνάμεις φύλαξης για τυχόν αναζωπυρώσεις δεδομένου ότι φυσάει δυνατός άνεμος. Σχετικά με το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων κάποιες από αυτές έχουν αποτραβηχθεί μερικώς λόγω του βαθμού κινδύνου 5 που ισχύει για όλη την Κρήτη, οπότε οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται σε επιφυλακή και σε άλλα σημεία για τυχόν άμεση επέμβαση σε όλο το νησί.

Στο μεταξύ μία φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο του Ρεθύμνου κινητοποίησε το μεσημέρι την Π.Υ και άμεσα έφτασαν οι πυροσβέστες που έσβησαν τη φωτιά, η οποία άφησε πίσω της μικρές υλικές ζημιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

«Μηδενική ανοχή» στους παραβάτες του ΚΟΚ υπόσχεται η ΕΛΑΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα