ΑΘΗΝΑ
07:36
|
20.09.2024
Αμπάς: Η Παλαιστίνη είναι έτοιμη για διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει σήμερα στη Μόσχα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Ρωσική πρωτεύουσα.

Εκτός από πιεστικά ζητήματα διμερούς συνεργασίας, οι δύο πλευρές αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή υπό το φως της τρέχουσας κλιμάκωσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και μιας άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 στην Αστάνα, όπου συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με τη διευθέτηση του Παλαιστινιακού, με τον Ρώσο πρόεδρο να τονίζει ότι η θέση της Μόσχας βασίζεται στις αποφάσεις του ΟΗΕ και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η Παλαιστίνη είναι έτοιμη για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για το Παλαιστινιακό ζήτημα, η οποία θα διευθετήσει επιτέλους όλες τις πτυχές του καθεστώτος της, δήλωσε, μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα, στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Όπως ανέφερε ο Μαχμούντ Αμπάς:

«Μια στρατηγική διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος είναι η εξής:

– Παραχώρηση στον παλαιστινιακό λαό του δικαιώματός του στην ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση με βάση τη λύση των δύο κρατών που σέβεται το διεθνές δίκαιο, την παγκόσμια κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη.

Παύση όλων των μονομερών εχθρικών ενεργειών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

– Επίλυση όλων των πτυχών του τελικού καθεστώτος της Παλαιστίνης μέσω μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, με την εφαρμογή του μηχανισμού μιας καθολικής, συνολικής και χωρίς αποκλεισμούς διευθέτησης των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση».

«Η εγγύηση για την επίτευξη σταθερότητας και ασφάλειας στη Μέση Ανατολή είναι η εφαρμογή μιας απόφασης για το σχηματισμό δύο κρατών, βάσει του διεθνούς δικαίου, η αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη, και η ίδρυση κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», τόνισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Μαχμούντ Αμπάς εκτίμησε, επίσης, ότι όσο παραμένει στην εξουσία η σημερινή ισραηλινή «εξτρεμιστική κυβέρνηση» που δεν πιστεύει στην ειρήνη και τοποθετείται πάνω από το διεθνές δίκαιο, η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει να παραμένει σε τεταμένη κατάσταση, κάνοντας λόγο για «σφαγές, γενοκτονία και εθνοκάθαρση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ισραηλινές επιθέσεις σε γειτονικές χώρες, όπως ο Λίβανος και η Συρία.

«Εάν το Ισραήλ θέλει να ζει με ασφάλεια και ειρήνη με τους γείτονές του ως ένα κανονικό, φιλειρηνικό κράτος, θα πρέπει να συμφωνήσει στην εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών που βασίζεται σε ένα διεθνές νομικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα