ΑΘΗΝΑ
01:15
|
20.09.2024
Η OHCHR έχει αναγνωρίσει ότι τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα αυτού που αποκάλεσε «ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας ως κατάφωρη πράξη «τρομοκρατίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι ο διεθνής οργανισμός θα αξιολογήσει σε βάθος την καταστροφή που προκάλεσαν οι δυνάμεις του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν διασυνοριακή επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ το πρωί της 6ης Αυγούστου, καταλαμβάνοντας πολλά συνοριακά χωριά. Η ρωσική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή και ξεκίνησε αντιτρομοκρατική επιχείρηση ως απάντηση.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 121 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δέκα παιδιά, ως αποτέλεσμα της εισβολής. Επιπλέον, περισσότεροι από 120.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης:

Μιλώντας στο ραδιόφωνο Sputnik την Τετάρτη, η Ζαχάροβα προέτρεψε τον ΟΗΕ να καταγγείλει με σαφήνεια την επιθετικότητα της Ουκρανίας όχι απλώς ως «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά μάλλον ως τρομοκρατία εναντίον αμάχων από την πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου».

«Τρομοκρατικές απειλές, ενέργειες, επιθέσεις – αυτός είναι ένα εντελώς διαφορετικός ορισμός. Αυτοί οι δύο ορισμοί δεν πρέπει να συγχέονται», τόνισε ο διπλωμάτης.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) σχετικά με μια πιθανή αποστολή στο Κουρσκ, η Ζαχάροβα είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι αυτό που δήλωσαν [οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ] δεν είναι [απλή] επίδειξη ή προσπάθεια να νίψουν τας χείρας τους».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι εάν ο ΟΗΕ καταλήξει σε καθυστερημένη κατανόηση της πραγματικής φύσης των ενεργειών της Ουκρανίας στο Κουρσκ, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από το Κίεβο εναντίον Ρώσων αμάχων στην Κριμαία και στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Η εκπρόσωπος της OHCHR Ραβίνα Σαμντασάνι δήλωσε την Τρίτη ότι ο διεθνής οργανισμός «ζήτησε πρόσβαση στο ρωσικό έδαφος» καθώς το προσωπικό του ΟΗΕ «προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για την κατάσταση στην περιοχή του Κουρσκ».

Η OHCHR έχει αναγνωρίσει ότι τουλάχιστον τέσσερις Ρώσοι άμαχοι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα αυτού που αποκάλεσε «ουκρανική στρατιωτική επιχείρηση».

Σε μια ανάρτηση στο Telegram την Κυριακή, η Ρωσίδα διαμεσολαβήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, αποκάλυψε ότι ζήτησε από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, να «καταδικάσει επισήμως την τρομοκρατία από την πλευρά της Ουκρανίας».

Η Μόσχα χαρακτήρισε την εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ ως πρόκληση μεγάλης κλίμακας, κατηγορώντας τα ουκρανικά στρατεύματα για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα