ΑΘΗΝΑ
05:36
|
20.09.2024
Σε επιτήρηση έχει τεθεί η περιοχή της Ηλείας μετά από τρία κρούσματα στρεπτόκοκκου εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα.
Στρεπτόκοκκος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανατροπή στην αιτία θανάτου ενός 48χρονου επισκέπτη που εξέπνευσε σε νοσοκομείο του Πύργου Ηλείας λίγο μετά το δάγκωμά του από καφέ αράχνη ρίχνουν τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής εξέτασης.

Έκθεση που υπογράφει η προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, αναφέρεται πως αιτία θανάτου όχι το δάγκωμα της δηλητηριώδους καφέ αράχνης αλλά ο στρεπτόκοκκος το οποίο πιθανολογείται πως του μετέδωσε το έντομο ή κάποιο τρωκτικό που τον δάγκωσε στο πόδι, όπου εντοπίστηκαν δύο στίγματα από δάγκωμα.

Η Αγγελική Τσιόλα

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία στον ΕΟΔΥ είναι πως μερικές μέρες μετά εμφανίστηκαν άλλα δύο περιστατικά.

Το δεύτερο κρούσμα σε επισκέπτη της Ηλείας, και δη στην Αρχαία Ολυμπία, όταν ένας άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου το Σάββατο και μεταφέρθηκε σε εκείνο της Πάτρας, όπου κατέληξε από σηπτικό σοκ.

Το τρίτο κρούσμα εντοπίστηκε και πάλι στην Ηλεία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πάτρας με το άτομο να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ και να παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

Οι περιπτώσεις αυτές έκαναν κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να μεταβεί στο νοσοκομείο της Πάτρας την Δευτέρα, 12 Αυγούστου, και ξεκίνησε τη λήψη δειγμάτων σε ανάλογα περιστατικά ώστε να εξεταστούν μεταξύ άλλων και για στρεπτόκοκκο.

Το κλιμάκιο γιατρών εξετάζει επίσης τυχαία δείγματα αιμοληψίας από περιστατικά ασθενών στο νοσοκομείο Πύργου.

Η περιοχή της Ηλείας έχει μπει έτσι σε κατάσταση «υγειονομικής επιτήρησης» από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος

Ο στρεπτόκοκκος είναι κοινό βακτήριο που φέρουμε όλοι στον λαιμό και το δέρμα δίχως συμπτώματα λοίμωξης. Μεταδίδεται μέσω στεγνής επαφής με μολυσμένο άτομο μέσω βήχα ή φτερνίσματος ή ανοικτής πληγής. 

Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις που συνδέονται με το στρεπτόκοκκο της ομάδας Α προέρχονται από το διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, (iGAS). Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει ανοιχτά τραύματα που επιτρέπουν στα βακτήρια να εισέλθουν στον ιστό, από βλάβες στην αναπνευστική οδό μετά από ιογενές νόσημα ή σε άτομο που έχει μειωμένη ανοσία σε κάποια λοίμωξη λόγω υποκείμενου νοσήματος ή φαρμακευτικής αγωγής.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Σε γενικές γραμμές, η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντική για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου στρεπτόκοκκου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέοι δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή ο «Μισέλ» που διακινούσε φάρμακα

Γεωργιάδης: Συνταγογραφήσεις με Κωδικό Μιας Χρήσης… σαν τις τραπεζικές συναλλαγές

Ig Nobel και Επιστήμες: Ανύπαρκτοι υπερεκατοντούτεις, Περιστέρια πύραυλοι και Πρωκτική αναπνοή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα