ΑΘΗΝΑ
00:03
|
20.09.2024
Τα στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν να αναχαιτιστούν οι φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούλιο δείχνουν ένα ισχυρό ξεκίνημα δαπανών για το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού Conference Board.

Όπως δήλωσε η η Ντάνα Πίτερσον, επικεφαλής οικονομολόγος του Conference Board, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη:

Οι ονομαστικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,97 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα τον Ιούλιο και οι πραγματικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,81%, ξεκινώντας την κατανάλωση του τρίτου τριμήνου με μια ισχυρή νότα.

Οι πραγματικές λιανικές πωλήσεις, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν ετησίως κατά 3,2% τον Ιούλιο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πρόσθεσε η ίδια.

Η Πέτερσον δήλωσε ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο αποκάλυψε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες για αγαθά και εστιατόρια ήταν πιθανότατα ισχυρές στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Πρόσθεσε ότι:

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να βοηθήσουν να αναχαιτιστούν οι φόβοι ότι η αμερικανική οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση, αλλά θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία, ιδίως οι δαπάνες για υπηρεσίες, οι οποίες θα αναρτηθούν στις 30 Αυγούστου.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) και τις λιανικές πωλήσεις υποστηρίζουν την αφήγηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, πιθανότατα κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την Πίτερσον.

Ο πληθωρισμός των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκε ετησίως κατά 2,9% τον Ιούλιο, επιβραδυνόμενος από την ετήσια αύξηση του 3% που σημειώθηκε τον Ιούνιο. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 0,2% τον Ιούλιο, επιταχυνόμενος από τον Ιούνιο, όταν παρουσίασε μηνιαία μείωση 0,1%.

Ο πυρήνας του ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κερδίζοντας επίσης ελαφρώς ρυθμό από την αύξηση 0,1% τον Ιούνιο. Σε ετήσια βάση, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,2% τον Ιούλιο, η μικρότερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο του 2021, και επιβραδύνθηκε από την ετήσια αύξηση 3,3% που σημειώθηκε τον Ιούνιο.

Το Conference Board αναμένει μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από το Bed πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ εκτιμά ότι το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων θα πέσει λίγο πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα