ΑΘΗΝΑ
05:41
|
29.09.2024
Η Ιαπωνία κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή και διαμαρτυρήθηκε μετά τον εντοπισμό κατασκοπευτικού αεροπλάνου, το πρωί της Δευτέρας.
Το κινεζικό αναγνωριστικό αεροπλάνο Y-9 που η Ιαπωνία είπε ότι εντόπισε τη Δευτέρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για εντελώς «απαράδεκτη ενέργεια» κάνει λόγο η Ιαπωνία, μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από κινεζικό στρατιωτικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, χθες Δευτέρα, ενώ κλήθηκε για εξηγήσεις αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας στο Τόκιο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιμάσα Χαγιάσι, τόνισε ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου -η πρώτη από στρατιωτικό αεροσκάφος- όχι μόνο αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Ιαπωνίας, αλλά απειλεί και την ασφάλεια της χώρας.

Το συμβάν σημειώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας, τοπική ώρα, όταν ένα κινεζικό αναγνωριστικό αεροσκάφος Y-9 εντοπίστηκε να περιφέρεται στον ουρανό πάνω από τα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής του κύριου νότιου νησιού Κιούσου της Ιαπωνίας για δύο λεπτά και αναχαιτίστηκε από μαχητικά αεροσκάφη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε αργότερα ότι κάλεσε τον εν ενεργεία πρεσβευτή της Κίνας Σι Γιονγκ για να καταθέσει υποβάλει διαμαρτυρία για την παραβίαση του εναέριου χώρου και να απαιτήσει από την Κίνα να λάβει προληπτικά μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Ο Χαγιάσι δήλωσε, σήμερα, ότι το Τόκιο συνεχίζει να παρακολουθεί την κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην Ιαπωνία και ότι είναι πλήρως προετοιμασμένο για οποιαδήποτε παραβίαση του εναερίου του χώρου.

Οι δύο χώρες εμπλέκονται σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τα νησιά Σενκάκου,γνωστά στην Κίνα ως Ντιαγκο, μια ακατοίκητη αλυσίδα νησιών και βράχων που βρίσκονται περίπου 352 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Οκινάουα και ελέγχονται από την Ιαπωνία από το 1895.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα