ΑΘΗΝΑ
14:24
|
21.09.2024
Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμη την πρόταση και δεν είναι σαφές εάν το μέτρο θα εγκριθεί.
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας, Λίσα Πάκοστα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εσθονία θα μπορούσε να νοικιάσει τις φυλακές της και να αναλάβει την κράτηση καταδίκων από άλλες χώρες για να αυξήσει τα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης Λίσα Πάκοστα.

Οι δηλώσεις της αρμόδιας για τις φυλακές υπουργού ήρθαν την ώρα που το κράτος της Βαλτικής ετοιμάζεται να συζητήσει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για τον προϋπολογισμό του 2025.

Σε συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ERR την Κυριακή, η Πάκοστα είπε ότι υπέβαλε υπόμνημα σχετικά με την πρόταση ενοικίασης φυλακών στο υπουργικό συμβούλιο για συζήτηση. Το σχέδιο θα αποφέρει στο κράτος τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ισχυρίστηκε η υπουργός Δικαιοσύνης.

«Το σοβαρό έγκλημα αυξάνεται στην Ευρώπη. Υπάρχουν μόνο τέσσερις χώρες στην ΕΕ όπου η εγκληματικότητα αυξάνεται με αργό ρυθμό… Η Εσθονία είναι μία από αυτές αυτή τη στιγμή», είπε στο ERR.

Η ιδέα της ενοικίασης χώρου στις φυλακές του κράτους της Βαλτικής για τη στέγαση αλλοδαπών κρατουμένων είχε προηγουμένως διατυπωθεί από τον επικεφαλής της εσθονικής υπηρεσίας φυλακών, Ρέιτ Κούσε.

Σύμφωνα με τον Κούσε, η Εσθονία των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επί του παρόντος περίπου 3.000 κρεβάτια σε κελιά των δύο ατόμων σε κλειστές φυλακές, με μόνο το 50% αυτών να είναι κατειλημμένα.

Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσίευσε το ERR την περασμένη εβδομάδα, ο Κούσε περιέγραψε την ενοικίαση φυλακών ως μια «εφικτή» λύση, σημειώνοντας ότι η Νορβηγία είχε νοικιάσει χώρους ολλανδικών φυλακών πριν από αρκετά χρόνια και ότι η Δανία επιδιώκει να νοικιάσει μια φυλακή 300 κλινών στο Κόσοβο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία έχουν ήδη προσεγγίσει την Εσθονία, είπε, καθώς οι βρετανικές φυλακές είναι υπερπλήρεις και η Στοκχόλμη επιδιώκει να τριπλασιάσει τον αριθμό των φυλακών της. Η Φινλανδία έχει επίσης έλλειψη περίπου 500 κρεβατιών φυλακής, πρόσθεσε ο Κούσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμη την πρόταση και δεν είναι σαφές εάν το μέτρο θα έχει αρκετή υποστήριξη για να εγκριθεί.

«Με την ενοικίαση των φυλακών, θα πετύχουμε μια κατάσταση όπου θα παρείχαμε σημαντικά περισσότερες θέσεις εργασίας – θέσεις εργασίας με απολύτως λογικούς μισθούς», είπε η Πάκοστα στο ERR. «Θα μπορούσαμε να επιλύσουμε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με το δημοσιονομικό έλλειμμα».

Διαβάστε επίσης:

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Εσθονίας ήταν 3,4% πέρυσι, πάνω από το όριο της ΕΕ του 3% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 7,4 δισ. ευρώ ή 19,6% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ αναμένεται να δαπανήσει μεταξύ 3,21% και 3,43% του ΑΕΠ φέτος για την άμυνα, πολύ πάνω από την κατευθυντήρια γραμμή του 2% της συμμαχίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας, οι στρατιωτικές δαπάνες το 2024 «επηρεάζονται άμεσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Το Ταλίν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Εσθονία εάν βγει νικήτρια από τη σύγκρουση με την Ουκρανία – έναν ισχυρισμό που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επέκρινε ως «ανοησία».

Η εσθονική κυβέρνηση ξεκινά συζητήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό «λιτότητας» του 2025 την Τρίτη. Σύμφωνα με το ERR, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να περιέχει τόσο περικοπές δαπανών όσο και αυξήσεις φόρων για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

CERN: Ανακοινώνει μαζικές απολύσεις Ρώσων επιστημόνων-Ακυρώνονται άδειες παραμονής

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από Σάββατο εώς Κυριακή πρωί λόγω εργασιών

Μιχάλης Κατρίνης: Ζήτημα επιβίωσης για τη χώρα το ζωντάνεμα της επαρχίας

Απελευθερώθηκε ο Νεοζηλανδός πιλότος που κρατούνταν από τους αντάρτες της Παπούα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα