ΑΘΗΝΑ
18:13
|
19.09.2024
Το Κάιρο επίσης εμπλέκεται σε μια χρόνια διαμάχη με την Αιθιοπία για τη λειτουργία του Φράγματος της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης στον Γαλάζιο Νείλο.
Δύο αιγυπτιακά C-130 προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μογκαντίσου την Τρίτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αίγυπτος παρέδωσε στρατιωτική βοήθεια στη Σομαλία για πρώτη φορά εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες, ανέφερε την Πέμπτη το Reuters, επικαλούμενο τρεις διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές της Σομαλίας. Τα όπλα έφτασαν στη Σομαλία ενόσω αυτή βρίσκεται σε μια οξεία διπλωματική αντιπαράθεση με την Αιθιοπία.

Οι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν ότι δύο αιγυπτιακά στρατιωτικά αεροσκάφη έφτασαν στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου το πρωί της Τρίτης φορτωμένα με όπλα και πυρομαχικά.

Το Κάιρο σύναψε αμυντική συμφωνία με τη Μογκαντίσου τον Ιανουάριο για να ενισχύσει τη στρατιωτική ικανότητα της Σομαλίας μετά την προειδοποίηση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί να απειλείται η ασφάλεια της Σομαλίας ή να παραβιάζεται το έδαφός της.

Η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας ήρθε ως απάντηση σε προηγούμενη έκκληση της κυβέρνησης της Σομαλίας για διεθνή υποστήριξη κατά της Αιθιοπίας που συμφώνησε με την αποσχισθείσα Σομαλιλάνδη τη μίσθωση 20 χιλιομέτρων παράκτιας γης. Το σύμφωνο της 1ης Ιανουαρίου θα επιτρέψει στο περίκλειστο κράτος να αποκτήσει πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και να οικοδομήσει μια ναυτική βάση, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Σομαλιλάνδης.

Το Μογκαντίσου, το οποίο θεωρεί ότι η Σομαλιλάνδη αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, παρά το γεγονός ότι η περιοχή χαίρει de facto ανεξαρτησίας από το 1991, απέρριψε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την πράξη επιθετικότητας και απειλή για την κυριαρχία της.

Δεσμευόμενο να υποστηρίξει τη Σομαλία, το Κάιρο, το οποίο επίσης εμπλέκεται σε μια χρόνια διαμάχη με την Αιθιοπία για τη λειτουργία του Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης στον Γαλάζιο Νείλο, κατηγόρησε την Αντίς Αμπέμπα ως πηγή περιφερειακής αστάθειας.

Η Αιθιοπία έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τους ισχυρισμούς. Ο Ρεντουάν Χουσιέρν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας Άμπιι Αχμέτ, περιέγραψε τις καταδίκες της συμφωνίας ως «ζινγκοϊσμό» που αποσκοπεί στο να σπείρει διχόνοια και χάος.

Τον Ιούνιο, η Μογκαντίσου απείλησε να εκδιώξει χιλιάδες Αιθίοπες στρατιώτες που συμμετείχαν στη μάχη κατά της αλ-Σαμπάμπ στη Σομαλία πριν από μια νέα αποστολή υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης εάν η Αντίς Αμπέμπα δεν ακυρώσει τη συμφωνία με την αποσχισθείσα περιοχή.

Απέλασε επίσης τον πρεσβευτή της Αιθιοπίας και την περασμένη εβδομάδα απείλησε να απαγορεύσει την δραστηριότητα της Ethiopian Airlines στο έδαφός της, ισχυριζόμενη ότι η μεγαλύτερη εταιρεία πτήσεων της Αφρικής υπονομεύει τη σομαλική κυριαρχία.

Η Αίγυπτος φέρεται να προσφέρθηκε να συνεισφέρει στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στην κατεστραμμένη από συγκρούσεις χώρα του Κέρατος της Αφρικής.

Σε δήλωσή του την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας κατηγόρησε τη Σομαλία ότι «συνεργάζεται με εξωτερικούς παράγοντες με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής», παρά την «απτή πρόοδο» στις μεσολαβούμενες από την Τουρκία συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση του ζητήματος.

Η Αντίς Αμπέμπα έχει προειδοποιήσει ότι η νέα αποστολή αποτελεί απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, υποστηρίζοντας ότι οι ανησυχίες που διατυπώθηκαν από την Αιθιοπία και άλλους περιφερειακούς παράγοντες που διαθέτουν στρατεύματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί στρατιώτες και εννιά τραυματίες από επιθέσεις της Χεζμπολάχ

Το σχολείο Ius Scholae και τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μελόνι

Διάγγελμα Νασράλα μετά το διπλό κύμα εκρήξεων στον Λίβανο (live)

Σερ Τζαμπατζής ο Κιρ Στάρμερ, λένε στη Βρετανία, μετά τα ακριβά δώρα ενόψει λιτότητας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα