ΑΘΗΝΑ
00:43
|
20.09.2024
Άνοιξαν οι κάλπες στο Αζερμπαϊτζάν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Γυναίκες κάνουν ουρά για να ψηφίσουν σε εκλογικό κέντρο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άνοιξαν οι κάλπες στο Αζερμπαϊτζάν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες από τότε που ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο του πρώην αποσχισμένου εδάφους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ σε μια αστραπιαία επίθεση πέρυσι κατά των αρμενικών δυνάμεων.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 π.μ. (04:00 GMT) της Κυριακής και θα κλείσει στις 19:00 (15:00 GMT). Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στο πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Κεντρικής Ασίας. Η ψηφοφορία διεξάγεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια.

Οι προηγούμενες εκλογές μετά την ανεξαρτησία από τη Σοβιετική Ένωση δεν θεωρήθηκαν ως πλήρως ελεύθερες ή δίκαιες και η ψηφοφορία για το Milli Mejlis, την Εθνοσυνέλευση, δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα που κυριαρχείται από το Νέο Αζερμπαϊτζάν του Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο Αλίεφ κατηγορείται συχνά ότι κυβερνά καταπιεστικά, καταστέλλοντας τη διαφωνία στη χώρα των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Το Αζερμπαϊτζάν γνώρισε οικονομική ανάπτυξη υπό την ηγεσία του, ενισχυμένη από σημαντικές εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο 62χρονος ηγέτης διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χεϊντάρ Αλίεφ, ο οποίος ήταν πρόεδρος μεταξύ 1993 και 2003.

Το κυβερνών κόμμα κατέχει 69 από τις 125 έδρες του απερχόμενου κοινοβουλίου και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ανήκουν σε μικρά φιλοκυβερνητικά κόμματα ή ανεξάρτητους.

Το Κόμμα Μουσαβάτ, ένας σημαντικός σχηματισμός της αντιπολίτευσης, παρουσίασε 34 υποψηφίους για τις εκλογές της Κυριακής, αλλά μόνο 25 από αυτούς εγγράφηκαν. Ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης Ρεπουμπλικανική Εναλλακτική έχει παρουσιάσει 12 υποψηφίους.

Σύμφωνα με το σύνταγμα, οι εκλογές έπρεπε να γίνουν τον Νοέμβριο, αλλά ο Αλίεφ εξέδωσε διάταγμα για την προώθηση των εκλογών καθώς το Μπακού θα φιλοξενούσε τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29.

Οι εκλογές έρχονται μόλις ένα χρόνο αφότου οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβαν την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αρμενικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από την Αρμενία από το 1994, σε μια στρατιωτική επιχείρηση και ανάγκασαν σε φυγή την αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνησή της. Οι περισσότεροι από τους 120.000 Αρμένιους κατοίκους της περιοχής τράπηκαν σε φυγή ενόψει της επίθεσης.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας αναφέρει ότι 50 οργανώσεις έχουν πραγματοποιήσει αποστολές παρατηρητών. Το μεγαλύτερο τμήμα παρατηρητών, από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει την προκαταρκτική του αξιολόγηση για τις εκλογές τη Δευτέρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα