ΑΘΗΝΑ
06:18
|
20.09.2024
Κατά το POLITICO, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προσαρμόσει το ύφος του στα οικονομικά μέτρα λιτότητας που θα πάρει.
Ο Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας», είπε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, μιλώντας από τον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ την περασμένη εβδομάδα. «Έρχεται ένας προϋπολογισμός τον Οκτώβριο και θα είναι επώδυνος».

Το δυσοίωνο μήνυμα του νέου πρωθυπουργού έρχεται μετά και από ανάλογη δήλωση της υπουργού Οικονομκών, Ρέιτσελ Ριβς, η οποία τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα ότι καλείται να λάβει «σκληρές αποφάσεις» για φόρους και δαπάνες ως αποτέλεσμα της «μαύρης τρύπας» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση των Τόρις.

Μια σημαντική περικοπή έχει ήδη ανακοινωθεί, καθώς η Ριβς ακύρωσε το επίδομα που δινόταν οριζοντίως στους συνταξιούχους για να τους βοηθήσει με το κόστος των λογαριασμών ενέργειας.

Όπως υποστηρίζεται σε δημοσίευμα του POLITICO, το ύφος που έχουν υιοθετήσει ο πρωθυπουργός και η επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της χώρας δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με το άρθρο, προσπαθούν να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη και «να θέσουν τις βάσεις για τις αναμενόμενες περικοπές στον ερχόμενο προϋπολογισμό και να ενισχύσουν τη φήμη τους για οικονομική υπευθυνότητα».

Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος των Τόρις που ξεκίνησε ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα περικοπών δαπανών τη δεκαετία του 2010, είπε στο POLITICO ότι οι Εργατικοί «πρέπει να ορίσουν με κάποιο τρόπο μια πιο θετική ατζέντα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να πουν “Καταλαβαίνω πως μειώνουν τις πληρωμές για τα καύσιμα το χειμώνα, επειδή θέλουν να επιτύχουν αυτά τα πράγματα”».

Η οικονομική αξιοπιστία ήταν στο παρελθόν μια αχίλλειος πτέρνα για τους Εργατικούς, σημειώνει το δημοσιεύμα, τονίζοντας ωστόσο, ότι η καταστροφική μόλις 49 ημερών θητεία της Λιζ Τρας στην εξουσία που οδήγησε τις αγορές σε ελεύθερη πτώση, συνέβαλε στο να πάρουν οι Τόρις «τον μουτζούρη» της οικονομικής αναξιοπιστίας.

Ως εκ τούτου, το Εργατικό κόμμα έχει επιβάλει αυστηρή πειθαρχία σε ό,τι αφορά το ύφος και τις υποσχέσεις των στελεχών του με το δόγμα που έχει διατυπωθεί από την Ριβς να είναι πως: «Αν δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά, δεν μπορούμε να το κάνουμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα