Η Ελλάδα επεσήμανε ότι τα ρωσικά πλήγματα στις υποδομές της Ουκρανίας συνέβαλαν στον υπερδιπλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αυτό το καλοκαίρι στη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπογραμμίζοντας τα τρωτά σημεία των αγορών ενέργειας της Ε.Ε., αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τις Βρυξέλλες να αντιμετωπίσουν επειγόντως μια «παρατεταμένη κρίση» που έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο ακραία επίπεδα που απαιτείται επείγουσα «πολιτική απάντηση».
Russian attacks are breaking EU electricity market, Greece warns https://t.co/UpYgtULCPJ
— FT Energy (@ftenergy) September 13, 2024
Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είδαν οι Financial Times, ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν τον Αύγουστο από 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε 130 ευρώ ανά MWh και κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αξιοποιήσει τη δεύτερη πενταετή θητεία της ως πρόεδρος της Κομισιόν για να «αναλάβει το καθήκον να προωθήσει μεγαλύτερες διασυνοριακές δυνατότητες» μεταφοράς ενέργειας για να αποφευχθούν τέτοιες αυξήσεις στο μέλλον.
Ως παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην άνοδο των τιμών στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία κατονομάζονται, σύμφωνα με τους FT, ο ζεστός καιρός, οι διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι χαμηλές βροχοπτώσεις, που μείωσαν το νερό σε ταμιευτήρες που τροφοδοτούσαν υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μητσοτάκης ανέφερε επίσης πως βασική αιτία ήταν επίσης οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας. Όπως επισημαίνεται, το Κίεβο ήταν προηγουμένως αμιγώς εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά φέτος άρχισε να εισάγει σημαντικές ποσότητες ενέργειας από τους γείτονές του στην Ε.Ε.
Μετά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρώτο εξάμηνο του 2024, η Ουκρανία αύξησε σχεδόν έξι φορές τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ExPro Electricity.
«Αυτό είναι άλλο ένα κόστος που επιβάλλει στις οικονομίες μας ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», έγραψε στην επιστολή του προς την Κομισιόν ο Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, «ο Μητσοτάκης ζήτησε επίσης καλύτερη εποπτεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία αποκάλεσε “ακατανόητο μαύρο κουτί — ακόμα και για τους ειδικούς”».
«Αισθανόμαστε ότι υπάρχει μια μίνι ενεργειακή κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει», είπε, πριν από την αποστολή της επιστολής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σημείωσε σε μια έκθεσή του προς την Κομισιόν αυτή την εβδομάδα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετώπισαν τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν τουλάχιστον δύο έως τρεις φορές υψηλότερες από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, επισημαίνει το δημοσίευμα των FT.
«Οι τιμές της ενέργειας έχουν επίσης γίνει πιο ασταθείς, αυξάνοντας την τιμή της αντιστάθμισης κινδύνου και προσθέτοντας αβεβαιότητα στις επενδυτικές αποφάσεις», είπε ο Ντράγκι.
Η φον ντερ Λάιεν είπε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Ντράγκι ότι τα «διασυνοριακά ενεργειακά δίκτυα» ήταν ένα παράδειγμα «κρίσιμων κοινών ευρωπαϊκών έργων» που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν από ενισχυμένο προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προηγουμένως εκτιμήσει ότι απαιτούνται επενδύσεις 584 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, εάν το μπλοκ θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους του. Έχει επίσης θέσει ως στόχο για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να αναπτύξουν καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτρέπουν στο 15% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να είναι διαθέσιμο σε γειτονικές χώρες στο ίδιο χρονικό διάστημα.
(Πηγές: Financial Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε ακόμα: