ΑΘΗΝΑ
16:24
|
20.09.2024
«Μετά ανακαλύψαμε πώς να φτιάχνουμε κρασί από μπανάνα», λέει η Έμιλι, καθώς ξεφλουδίζει λεμόνια που θα χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τη γεύση της μπανάνας.
Κρασί με γεύση μπανάνα κάνει θραύση στο Μαλάουι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια μικρής κλίμακας αγρότισσα στο βόρειο Μαλάουι, η Έμιλι συνήθιζε να πετάει τις υπερβολικά ώριμες μπανάνες, αλλά τώρα βρήκε μια κερδοφόρα χρήση… το κρασί μπανάνας.

Η υπερβολική ζέστη έκανε τις μπανάνες να ωριμάσουν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα τις μεγάλες οικονομικές απώλειες για την Έμιλι αλλά και για πολλούς άλλους αγρότες που ζουν στην περιοχή.

«Μετά ανακαλύψαμε πώς να φτιάχνουμε κρασί από μπανάνα», λέει η Έμιλι στο BBC, καθώς ξεφλουδίζει λεμόνια που θα χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τη γεύση της μπανάνας στο εργοστάσιο επεξεργασίας του Twitule Cooperative Group.

Για τους αγρότες, δεν είναι μόνο η παραγωγή κρασιού αλλά και η επιβίωση, η ανθεκτικότητα και η υιοθέτηση των νέων δυνατοτήτων, που έρχονται σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Συνήθιζαν να καλλιεργούν δίπλα στις όχθες της λίμνης Μαλάουι και οι φυτείες τους με τη μπανάνα παρασύρονταν από την άνοδο της στάθμης του νερού λόγω της αυξημένης βροχόπτωσης, αναγκάζοντάς τους να μετακινηθούν σε υψηλότερα αλλά θερμότερα εδάφη, όπου οι θερμοκρασίες εκτινάσσονται στους 42 βαθμούς Κελσίου.

«Κάτω στο παλιό αγρόκτημα, η πρόκληση μας ήταν τα πολλά νερά από τη λίμνη. Μερικές από τις μπανάνες πνίγονταν στο νερό. Μερικά, δεν μπορούσες καν να δεις πού τις φυτέψαμε. Εδώ πάνω, έχουμε πάρα πολύ ζέστη. Η ζέστη κάνει τις μπανάνες μας να ωριμάζουν πολύ γρήγορα και έτσι να πηγαίνουν χαμένες», τονίζει η Έμιλι.

Η Έμιλι είναι μέρος μιας ομάδας γυναικών, που έχουν συνεταιρισμό, ώστε να βελτιώσουν τις οικονομικές τους συνθήκες μέσω της γεωργίας. Η παραγωγή κρασιού είναι μικρής κλίμακας επιχείρηση στις αυλές των γυναικών αυτών, όπου φυτεύουν καλλιέργειες μπανάνας.

Η διαδικασία παραγωγής κρασιού γίνεται σε ένα μικρό συγκρότημα με ένα σπίτι τεσσάρων δωματίων στο χωριό Mchenjere.

Η διαδικασία είναι απλή: οι υπερώριμες μπανάνες ξεφλουδίζονται, κόβονται σε μικρά κομμάτια, ζυγίζονται και αναμιγνύονται με ζάχαρη, μαγιά, σταφίδες, νερό και σκεπάζονται με λεμόνια. Στη συνέχεια, το μείγμα αφήνεται να ζυμωθεί για αρκετές εβδομάδες, μετατρέποντας τον πολτό της μπανάνας σε ένα ισχυρό, αρωματικό κρασί, που περιέχει 13% αλκοόλ, παρόμοιο με το κρασί από σταφύλια.

«Είναι πολύ καλής ποιότητας κρασί. Πρέπει να το πιείτε, για να απολαύσετε τη γλυκιά γεύση», λέει η Έμιλι.

Το κρασί μπανάνας μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο σε όσους είναι συνηθισμένοι στις γεύσεις του παραδοσιακού κρασιού, αλλά όσοι το έχουν δοκιμάσει, η εμπειρία κάθε άλλο παρά απογοητευτική είναι.

«Είναι απαλό και ελαφρύ, σχεδόν σαν επιδόρπιο-κρασί», λέει ο Paul Kamwendo, ένας ντόπιος λάτρης του κρασιού που έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του κρασιού μπανάνας.

Η άνοδος του κρασιού μπανάνας στο Μαλάουι αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές. Στις τοπικές αγορές, τα μπουκάλια κρασιού μπανάνας, τα οποία πωλούνται για 3 $ (2,30 £), είναι πλέον ένα κοινό θέαμα, με τους πωλητές να θέλουν να επιδείξουν τις τελευταίες δημιουργίες τους.

«Τα πουλάμε σε αγορές σε όλο το Μαλάουι, στην πρωτεύουσα Lilongwe και στη μεγαλύτερη πόλη Blantyre και είναι πάντα sold out», λέει ο Tennyson Gondwe, ο διευθύνων σύμβουλος του Community Savings and Investment Promotion (Comsip).

Ο όμιλος όμως, έχει ακόμη μεγαλύτερα σχέδια, η Comsip ζήτησε από το Γραφείο Προτύπων του Μαλάουι να το εγκρίνει για εξαγωγή.

«Οι άνθρωποι είναι περίεργοι», λέει η Έμιλι, χαμογελώντας καθώς ανακατεύει το μείγμα κρασιού, προετοιμάζοντάς το για ζύμωση. «Θέλουν να μάθουν τι γεύση έχει. Και όταν το δοκιμάζουν, εκπλήσσονται από το πόσο καλό είναι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα