ΑΘΗΝΑ
13:24
|
06.10.2024
Σοβαρό πλήγμα για τον πληθυσμό Όρνιων σημειώθηκε στα Ακαρνανικά Όρη, με γύπα να εντοπίζεται αποκεφαλισμένος δίπλα σε ανεμογεννήτρια.
Ανεμογεννήτριες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο ένα σοβαρό πλήγμα για τον απειλούμενο πληθυσμό Όρνιων (Gyps fulvus) της ηπειρωτικής Ελλάδας σημειώθηκε τη προηγούμενη εβδομάδα στα Ακαρνανικά Όρη, με έναν γύπα να εντοπίζεται αποκεφαλισμένος δίπλα σε ανεμογεννήτρια του Αιολικού Σταθμού «ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στα Ακαρνικά Όρη.

Πιο συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία:

Αποκεφαλισμός γύπα από ανεμογεννήτρια στα Ακαρνανικά

Την ίδια ώρα που Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και Αποκεντρωμένη Διοίκηση συνεχίζουν τις αυθαίρετες αδειοδοτήσεις Αιολικών Σταθμών, άλλο ένα Όρνιο -είδος αυστηρά προστατευόμενο και απειλούμενο- έχασε τη ζωή του στον Αιολικό Σταθμό «ΠΕΡΓΑΝΤΗ» στα Ακαρνανικά όρη!

Πρόκειται για το 3ο Όρνιο που εντοπίζεται νεκρό στον συγκεκριμένο Αιολικό Σταθμό από το 2019 – χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων…

Ποιοι ευθύνονται για άλλον έναν τραγικό ΑΠΕκεφαλισμό;

Την ευθύνη φέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οποία το 2020 εξέδωσε άδεια ανανέωσης-τροποποίησης του Αιολικού Σταθμού χωρίς να έχει υποβληθεί μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, όπως ορίζει η νομοθεσία για αιολικά εντός Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά.

Με τις ευλογίες της, ο Αιολικός Σταθμός λειτουργεί χωρίς ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ για τη σημαντική ορνιθοπανίδα της περιοχής (η σημαντικότερη αποικία Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα)!

Ο θάνατος του Όρνιου από την ήδη εγκατεστημένη ανεμογεννήτρια συνέπεσε χρονικά με άλλη μία ΤΡΑΓΙΚΗ, επιζήμια αλλά κυρίως ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ αδειοδοτική απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην ίδια ακριβώς περιοχή, που εξέδωσε άδεια για την εγκατάσταση ακόμα ενός Αιολικού Σταθμού, σε απόσταση μόλις 900 μ. από αυτόν στον οποίον σκοτώθηκε το Όρνιο!

Παρά την αρνητική γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «βασίζεται» στην προκλητική και ντροπιαστική ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ), στο οποίο συμμετέχουν και ανώτατα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας!

Σε διάστημα ~2 ετών η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αδειοδοτήσει συνολικά 16 ανεμογεννήτριες (16 Αιολικούς Σταθμούς, 1 α/γ έκαστος!) στα Ακαρνανικά Όρη με την τακτική της «σαλαμοποίησης» ενιαίου έργου.

Η Elliniki Ornithologiki Etaireia, η Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) και οι ενεργοί πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας (και όχι μόνο) δηλώνουμε και πάλι ότι θα μπούμε εμπόδιο στη συστηματική υπονόμευση της προστασίας του απειλούμενου Όρνιου και θα διαφυλάξουμε τον πολύτιμο βιότοπο

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Υψηλός κίνδυνος σήμερα Κυριακή σε έξι περιοχές

Παροδικές νεφώσεις και κατά τόπους βροχές και καταιγίδες σήμερα

Νέα μελέτη δίνει περισσότερα στοιχεία για τον αφανισμό των δεινοσαύρων

James Webb: Νέες χημικές ανακαλύψεις στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα