ΑΘΗΝΑ
21:57
|
19.09.2024
Η Google κέρδισε την προσφυγή κατά του προστίμου ύψους 1,49 δισ. που της επιβλήθηκε για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.
η Ε.Ε. επέβαλε στην Google πρόστιμα συνολικού ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2017 και 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπέρ της Google γνωμοδότησε, σήμερα Τετάρτη η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για την προσφυγή της κατά του προστίμου 1,49 δισεκατομμυρίων ευρώ που τής επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κατάχρηση κυριαρχίας στη διαδικτυακή διαφήμιση.

«Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνολό της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες «δεν έλαβαν υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις κατά την αξιολόγηση της διάρκειας των ρητρών της σύμβασης που η επιτροπή είχε κρίνει καταχρηστικές».

Η Επιτροπή, η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε., είπε ότι «λαμβάνει υπόψη» την απόφαση, θα την μελετήσει προσεκτικά και θα σκεφτεί τα πιθανά επόμενα βήματα –τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν προσφυγή.

Η απόφαση αποτελεί ανάσα για την Google αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. επικύρωσε την περασμένη εβδομάδα πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2017, εις βάρος του τεχνολογικού γίγαντα για κατάχρηση της κυριαρχίας του προκειμένου να ευνοήσει την δική του υπηρεσία σύγκρισης αγορών.

Όμως οι μακροχρόνιες νομικές διαμάχες μεταξύ της Google και της Ε.Ε. δεν τελειώνουν εκεί.

Ως μέρος μιας μεγάλης εκστρατείας για τη στόχευση τεχνολογικών καταχρήσεων, η Ε.Ε. επέβαλε στην Google πρόστιμα συνολικού ύψους 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 2017 και 2019 για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Εκτός της υπηρεσίας σύγκρισης τιμών και της διαφημιστικής εταιρείας, η Google κατηγορήθηκε για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών ως προς το Android σύστημα εκμετάλλευσης για κινητά τηλέφωνα και της επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ, τον Ιούλιο 2018, ύφους 4,34 δισεκατομμύριων ευρώ.

Αν και μειώθηκε στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022, το πρόστιμο παραμένει το υψηλότερο που έχει ποτέ επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τοποτηρητή των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Google έχει εφεσιβάλει και αυτήν την απόφαση.

Ο καλιφορνέζικος κολοσσός βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Από τη Δευτέρα αντιμετωπίζει τη δεύτερη μεγάλη δίκη του, με την αμερικανική κυβέρνηση που κατηγορεί την Google ότι πνίγει τον ανταγωνισμό στην online διαφήμιση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα