ΑΘΗΝΑ
01:35
|
20.09.2024
Όλη η ιστορία του Ισραήλ υπήρξε ως τώρα εγκληματική, δήλωσε στον απόηχο των δολοφονικών εκρήξεων συσκευών ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο μετά την έκρηξη ηλεκτρονικών συσκευών σε ολόκληρη τη χώρα για δύο συνεχόμενες ημέρες, που σκότωσαν περισσότερους από 30 ανθρώπους και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους.

Την Τρίτη, συσκευές τηλεειδοποίησης που χρησιμοποιούνταν κυρίως από μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν ταυτόχρονα, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Άλλοι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 450 τραυματίστηκαν την επόμενη μέρα, όταν ανατινάχτηκαν χιλιάδες άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων άλλων φορητών συσκευών επικοινωνίας, φορητών υπολογιστών και ραδιοφώνων.

Η Χεζμπολάχ και η κυβέρνηση στη Βηρυτό έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τις επιθέσεις. Κατά την προσφιλή του πρακτική, το Ισραήλ ούτε ανέλαβε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η ισραηλινή μυστική υπηρεσία, η Μοσάντ, είχε παγιδεύσει παρτίδες με χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές με μικρές εκρηκτικές γομώσεις και πυροκροτητές, που ενεργοποιήθηκαν εξ αποστάσεως.

Ο Μικάτι επισκεπτόταν ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν τα θύματα του πρώτου κύματος εκρήξεων όταν ήρθαν αναφορές για περισσότερες εκρήξεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Αυτό το μαζικό έγκλημα… εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων στα σπίτια τους, που σκοτώνονται με αυτόν τον τρόπο, είναι απερίγραπτο», είπε ο Μικάτι στους δημοσιογράφους.

Επέμεινε ότι ο Λίβανος βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ. «Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε πριν από περίπου 11 μήνες και επηρεάζει τους ανθρώπους μας στο νότο, όπου τα σπίτια τους καταστρέφονται», είπε.

Ο Μικάτι αναφερόταν σε τακτικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, καθώς και στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο λιβανέζικο έδαφος από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε και πάλι το Ισραήλ για τις εκρήξεις ηλεκτρονικών συσκευών, υποστηρίζοντας ότι «όλη η ιστορία του εβραϊκού κράτους τα τελευταία 75 χρόνια υπήρξε εγκληματική».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό που αγνοεί όλους τους διεθνείς και ανθρωπιστικούς νόμους και το ερώτημα είναι – μπορεί αυτό να συνεχιστεί; Πού είναι ο ΟΗΕ, του οποίου η κύρια αποστολή είναι να προσφέρει ειρήνη;». ρώτησε ο Μικάτι.

Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλλάχ Ρασίντ Μπουχαμπίμπ, να διασφαλίσει ότι οι επιθέσεις στη χώρα θα συζητηθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά το δεύτερο κύμα ηλεκτρονικών εκρήξεων την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι «μια νέα φάση» του σχεδόν ενός έτους πολέμου της χώρας ξεκινά, με το επίκεντρο να μετατοπίζεται από τη Χαμάς στη Γάζα στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Το κέντρο βάρους κινείται βόρεια. Εκτρέπουμε δυνάμεις, πόρους και ενέργεια προς το βορρά», είπε ο Γκάλαντ σε ισραηλινούς στρατιώτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα