ΑΘΗΝΑ
14:48
|
20.09.2024
Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Νασράλα, το Ισραήλ σφυροκόπησε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θέσεις της Χεζμπολάχ σφυροκόπησε το Ισραήλ λίγες ώρες μετά το χθεσινό διάγγελμα του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης Χασάν Νασράλα, που δεσμεύτηκε για αντίποινα για τις φονικές εκρήξεις που στόχευαν συσκευές επικοινωνίας στον Λίβανο, σκοτώνοντας 37 ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας η πολεμική αεροπορία έπληξε περίπου 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άλλες υποδομές στον Λίβανο, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, ενώ το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι το Ισραήλ έπληξε τον νότο τουλάχιστον 52 φορές, σε έναν από τους πιο σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τότε που ξέσπασαν οι συνοριακές συγκρούσεις τον περασμένο Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε τουλάχιστον 17 επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών της Πέμπτης ήρθε αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μεταφέρει τους πολεμικούς του στόχους στα βόρεια σύνορά του, όπου οι διασυνοριακές ανταλλαγές πυρών έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στον Λίβανο και δεκάδες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, μιλώντας ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εκρήξεις που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Παρασκευή, τόνισε ότι η Δαμασκός υπέβαλε καταγγελία κατά της «κυβερνοτρομοκρατικής επίθεσης του Ισραήλ που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, από την πλευρά τους, δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με «μια συντριπτική απάντηση από το μέτωπο της αντίστασης» μετά τις εκρήξεις που τραυμάτισαν, ανάμεσα σε χιλιάδες, και τον πρεσβευτή της Τεχεράνης στη Βηρυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές. «Δεν θέλουμε να δούμε καμία ενέργεια κλιμάκωσης από κανένα μέρος» που θα έθετε σε κίνδυνο τον στόχο της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τόνισε, από το Παρίσι όπου βρέθηκε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν τη διευρυνόμενη κρίση.

Αποκλιμάκωση της έντασης ζήτησε και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο. Η δύναμη UNIFIL κατέγραψε «ισχυρή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής» και σε όλη την περιοχή των επιχειρήσεών της, δήλωσε ο εκπρόσωπός της Αντρέα Τενέντι, μιλώντας στο Reuters. «Ανησυχούμε με την αυξημένη κλιμάκωση κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και καλούμε άμεσα όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο προειδοποιώντας για μια κατάσταση η οποία μπορεί άμεσα να επιδεινωθεί.

Ο Λάμι, μετά από συνομιλία με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, υπογράμμισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις με σκοπό την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, και επανέλαβε την προειδοποίηση του Υπουργείου Εξωτερικών προς τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο όσο υπάρχουν ακόμη εμπορικές πτήσεις διαθέσιμες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσαν ότι οι εκρήξεις ασύρματων στο Λίβανο θέτουν τις ζωές αμάχων σε σοβαρό κίνδυνο και παραβιάζουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Η διευθύντρια Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Λάμα Φακίχ, τόνισε ότι «το εθιμικό διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει τη χρήση παγίδων, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση σε σοβαρούς κινδύνους ζωών αμάχων και η πρόκληση σκηνών που εξακολουθούν να εκτυλίσσονται σε όλο τον Λίβανο σήμερα», ενώ ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα γεγονότα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Στο Κίεβο ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυρώσεις ΗΠΑ για διευκόλυνση πληρωμών Ρωσίας και Β.Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα