ΑΘΗΝΑ
22:34
|
24.09.2024
Ανάρπαστη έγινε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μία λάθος λέξη από τα χείλη του Βρετανού πρωθυπουργού. Οι κακές πολιτικές άλλωστε δεν είναι είδηση.
Κιρ Στάρμερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


«Το γλωσσικό ολίσθημα περί απελευθέρωσης των «λουκάνικων» (sausages)  αντί των Ισραηλινών ομήρων (hostages) ήταν σχεδόν το μόνο αξιοπρόσεκτο σημείο της αποψινής ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού και ηγέτη των Εργατικών στο συνέδριο του κόμματος» στο Λίβερπουλ σχολίασε μάλλον εύλογα αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Εννοείται πως το γλωσσικό ολίσθημα του Βρετανού πρωθυπουργού έδωσε τροφή για άφθονο βρετανικό ή πιο χοντροκομμένο χιούμορ σε πολλά Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με ορισμένους να επιστρατεύουν ακόμη και το γνωστό τίτλο ταινίας του Πολέμου των Άστρων μετατρέποντάς την σε…Επιστροφή των Λουκάνικων!

Ωστόσο, το σχόλιο αρθρογράφου της Guardian μάλλον δεν ήταν υπερβολικό.

Στην ομιλία του ο Κιρ Στάρμερ που δεν είχε ούτε πρωτοτυπίες, ούτε χειροπιαστά καλές ειδήσεις για εκατομμύρια Βρετανούς που ετοιμάζονται για περικοπές δαπανών και χειμώνα λιτότητας με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο που εξελέγη κατά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιούλη.

«Γνωρίζω πως η αύξηση του κόστους ζωής έριξε ένα πέπλο στη χαρά του βίου μας και πως ο λαός θέλει να ανασάνει και να ανακουφιστεί και πως αρκετοί μας ψήφισαν γι αυτό τον λόγο. Όμως το σχέδιό μας δεν θα αλλάξει.  Άλλαξα το Εργατικό Κόμμα για να αποκαταστήσω τις υπηρεσίες του στον εργαζόμενο λαό και αυτό είναι που θα κάνουμε για τη Βρετανία» είπε ο Στάρμερ, προειδοποιώντας πως δεν υπάρχουν «εύκολες απαντήσεις».

Αναφέρθηκε έτσι σε ένα «μακροπρόθεσμο σχέδιο» διακυβέρνησης, βεβαιώνοντάς πως η κυβέρνησή του έχει στόχο να υπηρετήσει «το λαό» ώστε στο μέλλον να βελτιωθεί η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, να επιτευχθεί «υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη»,  να γίνουν πιο ασφαλείς οι δρόμοι στις συνοικίες και πιο ισχυρά τα σύνορα λέγοντας:

«Εάν θέλουμε καλύτερη δικαιοσύνη, κάποιες κοινότητες θα πρέπει να ζήσουν δίπλα σε φυλακές.

Εάν θέλουμε να διατηρήσουμε το κράτος πρόνοιας, πρέπει να νομοθετήσουμε για να σταματήσουμε τις απάτες σε επιδόματα.

Εάν θέλουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να εγκαταστήσουμε νέους πυλώνες υπόγεια αλλιώς θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι φορολογούμενοι.

Εάν θέλουμε να αυξήσουμε την ιδιοκατοίκηση, θα πρέπει κάθε κοινότητα να συμβάλλει σε αυτόν τον σκοπό.

Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση σοβαρά, τότε δεν θα πρέπει να προσποιούμαστε πως υπάρχει μαγικός τρόπος…».

Υποσχέθηκε ακολούθως ότι το κόστος για να καλυφθούν τα ελλείμματα στα δημοσιονομικά «θα μοιραστεί δίκαια» και όλες οι πολιτικές της κυβέρνησής του θα χρηματοδοτούνται σωστά, επαναλαμβάνοντας: «Καταλαβαίνω ότι πολλές από τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε θα είναι αντιδημοφιλείς (…) αλλά το κόστος για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στα δημόσια οικονομικά, αυτό θα μοιραστεί δίκαια».

Από την ομιλία του Στάρμερ δεν έλειψαν και τα απρόοπτα όταν ένας φιλοπαλαιστίνιος, μέλος του κόμματος, τον διέκοψε  φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Στάρμερ με εμφανή αλαζονεία απάντησε πως ο ίδιος «άλλαξε» το κόμμα ώστε να πάρει αποστάσεις από παλαιστινιακό και να αυξήσει τη στήριξη του Ισραήλ αναφέροντας:

«Αυτός ο τύπος προφανώς βρήκε ένα πάσο από το συνέδριο του 2019. Αλλάξαμε το κόμμα…Ενώ εκείνος διαμαρτυρόταν, εμείς αλλάζαμε το κόμμα, για αυτό έχουμε κυβέρνηση των Εργατικών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση κοντά στο Ταρτούς της Συρίας

Προχωρά η αναμόρφωση της Στοάς Αρσακείου σε πολυχώρο γαστρονομίας

Νέο τζακπότ στο Τζόκερ

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι δικηγόροι της Αθήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα