ΑΘΗΝΑ
17:34
|
25.09.2024
Η Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ, σχεδιάζει να αναπτύξει δορυφορικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη ρωσική Roscosmos.
Απεικόνιση της δυτικής Αφρικής από το διάστημα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ (AES), που απαρτίζεται από το Μαλί, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη κοινού δορυφορικού προγράμματος σε συνεργασία με τη ρωσική διαστημική εταιρεία, Roscosmos.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών του Μαλί, Αλουσένι Σάνου, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Μπαμάκο τη Δευτέρα με αξιωματούχους από τα άλλα μέλη της AES. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δορυφόρου επικοινωνιών και ενός δορυφόρου τηλεπισκόπησης της Γης.

Σύμφωνα με τον Σανού, ο επικοινωνιακός δορυφόρος θα διευκολύνει τη μετάδοση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σημάτων στις τρεις χώρες της AES. Θα επιτρέψει επίσης τη δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας πολλαπλών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφώνου, σε απομακρυσμένες και υπανάπτυκτες περιοχές. Πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας θα παρέχεται μέσω της τεχνολογίας Vsat, ενισχύοντας σημαντικά τη συνδεσιμότητα.

Ο δορυφόρος τηλεπισκόπησης της Γης θα επικεντρωθεί στη συλλογή διαστημικών εικόνων για την παρακολούθηση των εθνικών συνόρων και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Επιπλέον, θα παρέχει δεδομένα για την αξιολόγηση των φυσικών πόρων, όπως η καλλιεργούμενη γη και τα βοσκοτόπια, και για την επείγουσα παρακολούθηση φυσικών καταστροφών.

Τα μέλη της AES συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας τους με τη Roscosmos κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης της Δευτέρας. Ο υπουργός Επικοινωνιών του Νίγηρα, Σιντί Μοχάμεντ Ραλίου, εξέφρασε αισιοδοξία για τη συνεργασία, σημειώνοντας ότι η Ρωσία προσφέρει μια «πιο ειλικρινή, πιο ανταποκρινόμενη σχέση» προσαρμοσμένη στις τρέχουσες ανάγκες της AES.

Τον Ιούλιο, ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Rosatom υπέγραψε μνημόνια με το Μαλί για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και σε άλλους βασικούς τομείς. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης σε έργα ηλιακής ενέργειας και γεωλογικών ερευνών, καθώς και στα σχέδια για την κατασκευή ενός ρωσικού σχεδιασμού πυρηνικού σταθμού χαμηλής ισχύος στο Μαλί.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης πέρυσι με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο επικεφαλής της Roscosmos, Γιούρι Μπορίσοφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είχε προτείνει στην Αλγερία και την Αίγυπτο να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός τροχιακού σταθμού. Η Roscosmos έχει περιγράψει την Αλγερία, την Αγκόλα, την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική ως βασικούς εταίρους της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο, με ιδιαίτερα παραγωγική συνεργασία στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής BRICS του 2013 στο Durban της Νότιας Αφρικής, η Roscosmos και η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Νότιας Αφρικής (SANSA) υπέγραψαν συμφωνία για το πρόγραμμα «RadioAstron». Προχωρώντας περαιτέρω τη συνεργασία τους, η Ρωσία υλοποίησε ένα έργο το 2018 για την εγκατάσταση ενός κβαντικού-οπτικού συστήματος στη Νότια Αφρική, το οποίο αποτελεί μέρος της επίγειας υποδομής που υποστηρίζει το ρωσικό σύστημα πλοήγησης GLONASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυνομία και ΜΜΜ: Πόσο απέχουμε από τη δυστοπία που λέγεται «σφαίρες σε όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο»

Poll Interview για debate ΠΑΣΟΚ: Ο μεγάλος νικητής και ο πιο πειστικός

Δεκάδες οι νεκροί και σήμερα από τις επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο – Βαλλιστικός πύραυλος της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ (upd)

Οι Εργατικοί «έκοψαν» τις λέξεις «απαρτχάιντ» και «γενοκτονία» από εκδήλωση μελών τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα