ΑΘΗΝΑ
19:54
|
25.09.2024
Σε ηλικία 84 ετών απεβίωσε ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος. Υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συνδικαλιστής και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια.
Γιάννης Μόρτζος: 1940-2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Μόρτζος. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Στο πλευρό του βρισκόταν συνεχώς η σύζυγός του. 

Την είδηση για τον θάνατο του Γιάννη Μόρτζου έκανε γνωστή με ανάρτησή στη σελίδα του στο Instagram «Το Σπίτι του Ηθοποιού».

Σήμερα το πρωί στις 11:30 δυστυχώς χάσαμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γιάννη Μόρτζο… Η είδηση αυτή μας γέμισε όλους μεγάλη θλίψη… Καλό σου ταξίδι Γιάννη…, επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Το Σπίτι Του Ηθοποιού (@actorshouse_official)

Ποιος ήταν ο Γιάννης Μόρτζος

Ο Γιάννης Μόρτζος γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου του 1940. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν και έμεινε κοντά του, ως βασικό στέλεχός του, μέχρι το 1981. Ερμήνευσε υπό την καθοδήγησή του σπουδαίους θεατρικούς ρόλους, όπως αρχαίο δράμα, κλασικό θέατρο, σύγχρονο θέατρο, θέατρο του παραλόγου, αλλά κυρίως νεοελληνικό θέατρο, για το οποίο έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία και το προτιμούσε στις επιλογές του ρεπερτορίου του.

Η σειρά «Χατζηεμμανουήλ» ήταν η πρώτη του τηλεοπτική δουλειά. Σε παλιότερη συνέντευξή του είχε πει:

Δεν με ενδιέφερε ποτέ να γίνω πλούσιος. Ήθελα απλά να βιοπορίζομαι αξιοπρεπώς και να νιώθω ήσυχος με τη συνείδησή μου ότι όσα έκανα τα έκανα σωστά στον επαγγελματικό μου τομέα. Γι’ αυτό και όταν έφυγα από το θέατρο τέχνης, ασχολήθηκα εντατικά με την τηλεόραση. Η πρώτη μου τηλεοπτική δουλειά με το έργο ‘Χατζηεμμανουήλ’, νομίζω, έχει αφήσει εποχή. Από εκεί έβγαζα χρήματα και τα διοχέτευα στις θεατρικές μου δουλειές.

Με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του ‘60, ‘70 και ‘80 και γνώρισε διάσημους καλλιτέχνες, από τους οποίους αποκόμισε σημαντικές γνώσεις. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, σκηνογράφους, μεταφραστές.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσιάζει σημαντικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (1974) και έχει διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος (πρόεδρος ΠΟΘΑ), καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994).

Είχε παίξει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως «Βολπόνε» το 1989, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», «Κομμάτια και θρύψαλα», «Οι τρεις αδελφές», «Σαμία», «Το Τάβλι».  Τελευταία του τηλεοπτική δουλειά ήταν η σειρά «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» στην ΕΡΤ το 2020. Ο ηθοποιός είχε κάνει τρεις γάμους και είχε αποκτήσει έναν γιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φλόριντα: Εκκενώνουν τα παράλια χιλιάδες κάτοικοι λόγω τυφώνα

ΣΕΑ κατά Βυζαντινού Μουσείου λόγω γάμου οικογένειας Γλύξμπουργκ: Καλεί σε διαμαρτυρία

Απαγορευτικό απόπλου στον Πειραιά: Βλάβη σε πλοίο με 40 επιβάτες

Υπέρ της μείωσης της προστασίας του λύκου 15 από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα