ΑΘΗΝΑ
16:30
|
27.09.2024
Η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα για την προώθηση ειρηνικής διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα ονομαστεί «Φίλοι της Ειρήνης»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα ονομαστεί «Φίλοι της Ειρήνης» προκειμένου να προωθήσουν μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία , δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνα Γουάνγ Γι, μετά τη συνάντησή του με τον προεδρικό σύμβουλο της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ, στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι «Φίλοι της Ειρήνης» δεν θα είναι μια κλειστή ομάδα, αλλά μια ανοιχτή πλατφόρμα που δεν θα επιδιώκει τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση, αλλά τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

 «Οι Φίλοι της Ειρήνης είναι μια πλατφόρμα για μια αντικειμενική και λογική φωνή, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», πρόσθεσε.

Το όραμα της Κίνας και της Βραζιλίας για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης υποστηρίζεται από περισσότερες από 110 χώρες του κόσμου, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις προσπάθειες Ουκρανών διπλωματών να συκοφαντήσουν την πρόταση των δύο χωρών.

«Μέχρι στιγμής, η συναίνεση Κίνας-Βραζιλίας έχει λάβει θετικά σχόλια από περισσότερες από 110 χώρες, αντανακλώντας τις κοινές προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Κινέζος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να έρθει σε επαφή με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να προωθήσει μια πολιτική επίλυση της κρίσης.

Νωρίτερα, το Politico ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι Ουκρανοί διπλωμάτες κατά τη διάρκεια της 79ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη καταβάλλουν προσπάθειες για να εμποδίσουν άλλες χώρες να υποστηρίξουν το σχέδιο που ανέπτυξαν η Κίνα και η Βραζιλία για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, διακινώντας μεταξύ των συμμετεχόντων έγγραφο που εκφράζει ανησυχίες για τις προσπάθειες της Κίνας να προωθήσει την εκδοχή της για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Τον Μάιο, μετά από διαβουλεύσεις, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και ο επικεφαλής προεδρικός σύμβουλος της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίμ, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση έξι σημείων για την ουκρανική κρίση τονίζοντας ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τον μόνο δρόμο για την επίλυσή της. Η Κίνα και η Βραζιλία πρότειναν τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης «την κατάλληλη στιγμή» «με ισότιμη συμμετοχή όλων των μερών και συζήτηση όλων των ειρηνευτικών σχεδίων».

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία χαιρετίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία Κίνας-Βραζιλίας, ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε δριμύτατα το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «καταστροφικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Economist: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη στρατεύσιμων, πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους της

Αλ Μπουρχάν: Ο στρατός του Σουδάν δε θα διαπραγματευτεί πριν αποσυρθούν οι RSF

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα