ΑΘΗΝΑ
22:26
|
02.10.2024
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ κάλεσε τους Γάλλους να μην περιμένουν θαύματα. Το Politico βλέπει περικοπές και φόρους 60 δισ.ευρώ.
Μισέλ Μπαρνιέ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Politico.eu, σχέδια περικοπής δημοσίων δαπανών κατά τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια ευρώ και αύξηση φορολογίας κατά άλλα 20 δισεκατομμύρια καταστρώνει η κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επικαλείται το ρεπορτάζ ανέφεραν πως η εξοικονόμηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ θα καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και θα στείλει «μήνυμα» στις χρηματαγορές πως η Γαλλία είναι «σοβαρή» στην προσπάθεια περικοπής των κρατικών ελλειμμάτων.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά, όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι «δίκοπο μαχαίρι» αφού οι δραστικές μειώσεις δαπανών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα μπορεί να πυροδοτήσει εύλογες λαϊκές αντιδράσεις, απεργίες, διαδηλώσεις και άλλες διαμαρτυρίες σε μία χώρα που ο λαός ξεσηκώνεται σε κάθε τέτοια ανάλογη προσπάθεια των κυβερνώντων  
«να συμμαζέψουν» την οικονομία σε βάρος του.

Από διαδήλωση του 2023

Οι χτεσινές εξαγγελίες Μπαρνιέ στη βουλή

Μία πρόγευση από τα άσχημα μαντάτα που αναμένουν τους επόμενους μήνες και χρόνια τους Γάλλους πολίτες έδωσε την Τρίτη κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στη γαλλική βουλή ο Μπαρνιέ.

Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε τους Γάλλους «να μην περιμένουν θαύματα» τονίζοντας πως η κατάσταση της οικονομίας «είναι ανησυχητική».

Χαρακτήρισε το χρέος «κολοσσιαίο» προσθέτοντας πως πάνω από τα κεφάλια τους δεν βρίσκεται μία αλλά μία διπλή «Δαμόκλειος Σπάθη»: το δημοσιονομικό χρέος και το «οικολογικό».

Σε μία προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι στους Γάλλους πολίτες ανέφερε πως πρώτα θα επιβληθεί αφενός «έκτακτη φορολογία» σε «μεγάλες και πολύ μεγάλες» επιχειρήσεις και αφετέρου μία «έκτακτη συνεισφορά» στους πλουσιότερους.

Ανέφερε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ πριν το 2029 και προετοίμασε το έδαφος για μία ακόμη προσπάθεια παράτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αναφέροντας πως «θα πρέπει να διορθωθεί ο νόμος» του 2023 «με δίκαιες ρυθμίσεις και τη βοήθεια των κοινωνικών εταίρων».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ μιλώντας την 1η Οκτωβρίου 2024 στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Ανέφερε επίσης τους ακόλουθους πέντε άξονες στους οποίους η κυβέρνησή του σκοπεύει να κινηθεί και να παρέμβει πολιτικά:

  • Αγοραστική δύναμη και ποιότητα ζωής με αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Νοεμβρίου και νέα μέτρα για το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης.
  • Παιδεία και Υγεία, με στόχο την «ποιότητα» και την «αποτελεσματικότητα».
  • Ασφάλεια στην καθημερινότητα και δράσεις ώστε η αστυνομία να είναι πιο ορατή.
  • Μετανάστευση, με αναζήτηση ενός πιο ικανοποιητικού ελέγχου στη μεταναστευτική πολιτική.
  • Ανθρώπινες σχέσεις, με τη δημιουργία δεσμών μεταξύ γενεών και με καλύτερη πρόνοια για την τρίτη ηλικία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατέρρευσαν συστήματα της Bank of America

Άρχισαν οι Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα

Οχι σε ισραηλινή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις λέει ο Μπάιντεν

Μενίδι: Πέταξε μπροστά σε Αστυνομικούς χειροβομβίδες και φυσίγγια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα