ΑΘΗΝΑ
23:15
|
03.10.2024
Ο τεράστιος αστεροειδής, που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μόνος.
Εξαφάνιση δεινοσαύρων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τεράστιος αστεροειδής, που χτύπησε τη Γη και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια δεν ήταν μόνος, επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες.

Ένας δεύτερος, μικρότερος βράχος έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, δημιουργώντας έναν μεγάλο κρατήρα την ίδια εποχή. Θα ήταν ένα «καταστροφικό γεγονός», λένε οι επιστήμονες, προκαλώντας ένα τσουνάμι ύψους τουλάχιστον 800 μέτρων.

Ο Δρ. Νίκολσον από το Πανεπιστήμιο Heriot-Watt βρήκε για πρώτη φορά τον κρατήρα Nadir το 2022, αλλά δεν ήταν σίγουρος για το πώς πραγματικά σχηματίστηκε. Τώρα, είναι σίγουρος ότι η ρήψη των 9 χιλιομέτρων προκλήθηκε από έναν αστεροειδή που εκτοξεύτηκε στον βυθό της θάλασσας.

Δεν μπορούν να χρονολογήσουν ακριβώς το συμβάν ή να πουν εάν προήλθε πριν ή μετά τον αστεροειδή, που δημιούργησε τον κρατήρα Chicxulub πλάτους 180 χιλιομέτρων στο Μεξικό. Αυτό δηλαδή που εξαφάνισε τη βασιλεία των δεινοσαύρων.

Αλλά υποστηρίζουν, ότι ο μικρότερος βράχος ήρθε επίσης στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, όταν δηλαδή περίπου οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν.

«Φανταστείτε ότι ο αστεροειδής χτυπάει τη Γλασκώβη και βρίσκεστε στο Εδιμβούργο, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά. Η βολίδα θα ήταν περίπου 24 φορές το μέγεθος του Ήλιου-αρκετή για να βάλει φωτιά σε δέντρα και φυτά στο Εδιμβούργο», υποστήριξε ο καθηγητής.

Θα είχε ακολουθήσει μια εξαιρετικά δυνατή έκρηξη αέρα, πριν από σεισμική δόνηση μεγέθους περίπου ενός σεισμού 7 Ρίχτερ.

Τεράστιες ποσότητες νερού πιθανότατα έφυγαν από τον βυθό της θάλασσας και αργότερα υποχώρησαν, δημιουργώντας μοναδικά αποτυπώματα στον πυθμένα. Είναι ασυνήθιστο τόσο μεγάλοι αστεροειδείς να πέφτουν έξω από το ηλιακό μας σύστημα στην πορεία για τον πλανήτη μας σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλο.

Αλλά οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί δύο αστεροειδείς χτύπησαν τη Γη. Ο αστεροειδής που δημιούργησε τον κρατήρα Nadir είχε πλάτος περίπου 450-500 μέτρα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτύπησε τη Γη με περίπου 72.000 χλμ/ώρα. Οι άνθρωποι που έχουν φτάσει σε αυτήν την κλίμακα γεγονότων ήταν το γεγονός Tunguska το 1908, όταν ένας αστεροειδής 50 μέτρων εξερράγη στον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία.

Ο αστεροειδής Nadir είχε περίπου το μέγεθος του Bennu, το οποίο είναι σήμερα το πιο επικίνδυνο αντικείμενο σε τροχιά κοντά στη Γη. Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι η πιο πιθανή ημερομηνία που ο Bennu θα μπορούσε να χτυπήσει τη Γη είναι η 24η Σεπτεμβρίου 2182, σύμφωνα με τη NASA. Αλλά εξακολουθεί να είναι απλώς μια πιθανότητα 1 προς 2.700.

Δεν υπήρξε ποτέ πρόσκρουση αστεροειδών αυτού του μεγέθους στην ανθρώπινη ιστορία, και οι επιστήμονες συνήθως πρέπει να μελετήσουν διαβρωμένους κρατήρες στη Γη ή εικόνες κρατήρων σε άλλους πλανήτες. Για να κατανοήσουν περαιτέρω τον κρατήρα Nadir, ο καθηγητής και η ομάδα του ανέλυσαν δεδομένα υψηλής ανάλυσης 3D από μια γεωφυσική εταιρεία που ονομάζεται TGS.

Οι περισσότεροι κρατήρες είναι διαβρωμένοι, αλλά αυτός ήταν καλά διατηρημένος, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω στα επίπεδα των βράχων. «Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε ποτέ να δούμε μέσα σε έναν κρατήρα πρόσκρουσης όπως αυτός είναι! Είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά ξανά στη Τζίθρα Λέσβου

Εθνική εταιρεία εξορύξεων έχει πλέον η Ουγκάντα

Κακοκαιρία Cassandra: Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Greenpeace: Το 31% των αγροκτημάτων στην Ελλάδα έχει χαθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα