ΑΘΗΝΑ
12:36
|
04.10.2024
Δύο μέλη του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, συνελήφθησαν στον αεροδρόμιο Χανίων με σκοπό την απέλαση, παρότι υπήκοοι χωρών της Ε.Ε..
Οι Αρχές του αεροδρομίου, ανάγκασαν τους τους Sena ErkoÇ και Umut Gültekin να παραμείνουν στην αίθουσα transit για άμεση απέλαση στο εξωτερικό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια απαράδεκτη κίνηση αυταρχισμού προχώρησαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ οι ελληνικές Αρχές, συλλαμβάνοντας στο αεροδρόμιο Χανίων δύο μέλη του τουρκικού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, που έφτασαν στην πόλη με πτήση από το Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να συμμετέχουν σε συναυλία τού αντιρατσιστικού φεστιβάλ που διοργανώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο στην πόλη.

Προφασιζόμενες πως οι δύο μουσικοί κρίνονται «επικίνδυνοι για την ασφάλεια του ελληνικού κράτους» και βρίσκονται σε «λίστα ανεπιθύμητων», αν και είναι υπήκοοι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανίας και Αυστρίας), οι Αρχές του αεροδρομίου, ανάγκασαν τους τους Sena ErkoÇ και Umut Gültekin να παραμείνουν στην αίθουσα transit για άμεση απέλαση στο εξωτερικό, πιθανότατα στη Γερμανία.

Σε δήλωσή της από το αεροδρόμιο Χανίων η Sena ErkoÇ ανέφερε:

Είμαστε οι Grup Yorum, προσκεκλημένοι του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στα Χανιά. Η ελληνική αστυνομία μάς συνέλαβε στο αεροδρόμιο και μας ανακοίνωσε πως δεν θα μας επιτραπεί η είσοδος στην χώρα, χωρίς κανένα λόγο.

Βέβαια ξέρουμε τον λόγο, είμαστε ένα επαναστατικό μουσικό σχήμα, ένα πολιτικό μουσικό σχήμα, είμαστε με τον σοσιαλισμό και την επανάσταση, γι’αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εισέλθουμε στην χώρα.

Αλλά το Grup Yorum θα κάνει αυτή τη συναυλία και θα συνεχίσει να έρχεται στην Ελλάδα, να πηγαίνει σε όλο τον κόσμο, γιατί το Grup Yorum είναι η φωνή τού λαού, των καταπιεσμένων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Κάτω ο φασισμός, ζήτω ο αγώνας και τα τραγούδια μας.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές του 18ου Αντιρατιστικού Φεστιβάλ – Γιορτής Αλληλεγγύης, προ καιρού, οι δύο μουσικοί είχαν συμμετάσχει σε εκδήλωση στο νησί της Λέσβου χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. «Άραγε τι άλλαξε στο μεταξύ; Μαθαίνουμε συνεχώς για βελτίωση και σύσφιξη των ελληνο-τουρκικών σχέσεων με συμφωνίες που γίνονται υπογείως. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, και τη φίμωση οποιασδήποτε φωνής αντίστασης», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση.

Το σχήμα Grup Yorum ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1985 από φοιτητές του Πανεπιστημίου που εμπνεύστηκαν από τον σύλλογο TAYAD (σύλλογος των οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων) και την αλληλεγγύη στην αντίσταση των φυλακισμένων και απεργών πείνας μέχρι θανάτου, που έλαβε χώρα ως αντίδραση στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας στις 12 Σεπτεμβρίου 1980 και στις πολιτικές αποπολιτικοποίησης και εκφοβισμού που προσπάθησαν να επιβληθούν στο λαό.

«Ως Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων, καταδικάζουμε αυτού του είδους τις πολιτικές που προσπαθούν να καταστείλουν και να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση και έκφραση μέσω της μουσικής, και τους διαρκείς αγώνες για δίκαιη ζωή και ελευθερία. Στεκόμαστε στο πλάι τους, δηλώνοντας απερίφραστα την αλληλεγγύη μας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για την κακοκαιρία «Cassandra»

Η πατριαρχική περιοδεία, ο χορός των δολαρίων και οι «ανεπιθύμητοι» στην Αυστραλία!

24ωρη απεργία στον τουρισμό-επισιτισμό στις 23 Οκτωβρίου

«Θα τους πάμε αίμα, ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους», αντήχησε το πάνελ του ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα