ΑΘΗΝΑ
14:04
|
05.10.2024
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ ενέκρινε το πρώτο in vitro διαγνωστικό τεστ (IVD).
εμβόλιο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ ενέκρινε το πρώτο in vitro διαγνωστικό τεστ (IVD) για τον ιό mpox για επείγουσα χρήση.

Η ανακοίνωση του Tedros Adhanom Ghebreyesus έγινε στο Χ, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για εξετάσεις mpox αυξήθηκε λόγω των συνεχιζόμενων κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔ Κονγκό).

Η έγκριση για επείγουσα χρήση της δοκιμασίας Alinity m MPXV, που κατασκευάζεται από την Abbott Molecular, θα είναι «καθοριστική» για την επέκταση της διαγνωστικής ικανότητας σε χώρες που αντιμετωπίζουν επιδημίες mpox, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη.

«Η έγκαιρη διάγνωση του mpox επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία και περίθαλψη, καθώς και τον έλεγχο του ιού», υπογράμμισε.

Προειδοποιώντας ότι η περιορισμένη ικανότητα δοκιμών και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων mpox εξακολουθούν να υφίστανται στην Αφρική, συμβάλλοντας στη συνεχή εξάπλωση του ιού, ανέφερε ότι έχουν αναφερθεί πάνω από 30.000 ύποπτα κρούσματα σε όλη την περιοχή το 2024.

Οι μεγαλύτεροι αριθμοί είναι στη ΛΔ Κονγκό, το Μπουρούντι και τη Νιγηρία, σύμφωνα με τον οργανισμό, ενώ το 37% των ύποπτων κρουσμάτων έχουν εξεταστεί μόνο στη ΛΔ Κονγκό φέτος.

«Αυτή η πρώτη διαγνωστική εξέταση mpox που περιλαμβάνεται στη διαδικασία καταλόγου επείγουσας χρήσης (EUL) αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την επέκταση της διαθεσιμότητας εξετάσεων στις πληγείσες χώρες», ανέφερε στην ανακοίνωση η βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για την πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας, Yukiko Nakatani.

«Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα με διασφαλισμένη ποιότητα είναι κεντρικής σημασίας για τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους, ιδίως σε υποβαθμισμένες περιοχές», πρόσθεσε η Nakatani.

Η διαδικασία EUL επιταχύνει τη διαθεσιμότητα ιατρικών προϊόντων που σώζουν ζωές, όπως εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες, στο πλαίσιο μιας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει λάβει τρεις πρόσθετες υποβολές για αξιολόγηση EUL, και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές mpox IVD, ώστε να εξασφαλιστεί ένα ευρύτερο φάσμα διαγνωστικών επιλογών διασφαλισμένης ποιότητας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καρπενήσι: Τροφική δηλητηρίαση για τριάντα φοιτητές του Γεωπονικού

Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Κορονοϊός: Νέα αύξηση εισαγωγών και θανάτων

Λίβανος: Δεκάδες υγειονομικοί νεκροί σε ένα 24ωρο λόγω ισραηλινών επιθέσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα