ΑΘΗΝΑ
20:25
|
06.10.2024
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες.
Μια όψη δείχνει ένα μερικώς βυθισμένο σχολείο και εγκαταστάσεις μαντρασάς εν μέσω σοβαρών πλημμυρών στην περιοχή Fazilpur του Feni, Μπαγκλαντές, 26 Αυγούστου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες, που προκλήθηκαν από έντονες βροχοπτώσεις και ανοδικούς χείμαρρους, συνεχίζουν να καταστρέφουν το βόρειο Μπαγκλαντές, δήλωσαν αξιωματούχοι την Κυριακή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στο Sherpur, μια από τις βόρειες συνοικίες που έχουν πληγεί περισσότερο, η στάθμη των υδάτων των μεγάλων ποταμών έχει αυξηθεί, βυθίζοντας νέες περιοχές και εκτοπίζοντας χιλιάδες οικογένειες.

Οι τοπικές αρχές φοβούνται εκτεταμένες ζημιές στη γεωργία, με τις καλλιέργειες και τις γεωργικές εκτάσεις, ιδιαίτερα τους ορυζώνες, να αντιμετωπίζουν πιθανή καταστροφή. Πολλά σπίτια και δρόμοι βρίσκονται κάτω από πολλά πόδια νερού, αποκόπτοντας χωριά και αφήνοντας τους κατοίκους σε απελπιστική ανάγκη διάσωσης.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοιες πλημμύρες στη ζωή μου», είπε ο Αμπού Ταχέρ, κάτοικος της περιοχής.

Προσωπικό του στρατού, χρησιμοποιώντας βάρκες και ελικόπτερα, έχει συμμετάσχει στις προσπάθειες διάσωσης, παραδίδοντας προμήθειες έκτακτης ανάγκης και εκκενώνοντας όσους έχουν παγιδευτεί από τις πλημμύρες.

Οι γέφυρες έχουν καταρρεύσει και οι δρόμοι έχουν βυθιστεί, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των τοπικών αρχών στις πληγείσες περιοχές.

«Προτεραιότητά μας είναι να εκκενώσουμε τους ανθρώπους σε ασφαλή καταφύγια και να τους παρέχουμε βασικές προμήθειες», δήλωσε ο διοικητής της περιοχής Σερπούρ, Τορόφνταρ Μαχμουντούρ Ραχμάν.

Είπε ότι βρέθηκε ένα άλλο σώμα σε αποσύνθεση, που υποπτεύεται ότι επέπλεε από την Ινδία.

Το έθνος με χαμηλό υψόμετρο των 170 εκατομμυρίων έχει βιώσει πολλαπλές πλημμύρες φέτος, υπογραμμίζοντας την ευπάθειά του στην κλιματική αλλαγή. Μια ανάλυση του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2015 υπολόγισε ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές κινδυνεύουν από πλημμύρες ποταμών ετησίως, ένας κίνδυνος που οι επιστήμονες λένε ότι επιδεινώνεται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Καθώς τα επίπεδα των υδάτων συνεχίζουν να αυξάνονται, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη γεωργία της περιοχής, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες ρυζιού. Εάν τα νερά της πλημμύρας δεν υποχωρήσουν σύντομα, το οικονομικό κόστος για τους αγρότες μπορεί να είναι σοβαρό.

Επιπρόσθετα στις ανησυχίες, το μετεωρολογικό γραφείο έχει προβλέψει περισσότερες βροχές τις επόμενες ημέρες, αυξάνοντας τους φόβους για περαιτέρω πλημμύρα.

Οι πλημμύρες τον Αύγουστο στο ανατολικό Μπαγκλαντές, οι οποίες άφησαν πάνω από 70 νεκρούς, προκάλεσαν ζημιές που εκτιμώνται σε 1,20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Πολιτικού Διαλόγου, μιας κορυφαίας δεξαμενής σκέψης.

Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους έχουν ξεκινήσει μια ανθρωπιστική έκκληση 134 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή επείγουσας ανακούφισης και υποστήριξης στις κοινότητες που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες πλημμύρες και τους κυκλώνες στο Μπαγκλαντές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Πόσο κοντά ή μακριά νιώθουμε έναν πόλεμο;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 234.343 η συμμετοχή στις εκλογές στις 17:00 (upd)

Όρμπαν: Αν συνεχιστεί η παράτυπη μετανάστευση, θα μεταφέρουμε τους μετανάστες στις Βρυξέλλες

Λίβανος: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ έπληξαν τα νότια προάστια της Βηρυτού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα