ΑΘΗΝΑ
00:53
|
08.10.2024
Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, είπε ξανά ο υπουργός Εξωτερικών. Μετά από 41.909 νεκρούς στη Γάζα...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν προτίθεται να εμπλακεί σε «οιαδήποτε πολεμική διένεξη» στην περιοχή της Ανατολής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εξέφρασε νωρίτερα σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παρά τις σφαγές πολλών δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων ο Γεραπετρίτης συνέχισε να αναφέρεται στο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του Ισραήλ δικαιολογώντας τα όσα έχει κάνει ο στρατός καταστρέφοντας πλήρως τη Λωρίδα της Γάζας και το λαό της.

«Πήραμε θέση υπέρ του διεθνούς δικαίου, είμαι πολύ σαφής…Εκείνο, το οποίο από την πρώτη μέρα είπαμε ήταν ότι αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα, δηλαδή εντός των ορίων του διεθνούς και ιδίως του ανθρωπιστικού δικαίου. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του Ισραήλ στην ασφάλειά τους. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η θέση μας. Δεν έχει αλλάξει καθόλου. Ξέρετε, το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά, ο αραβικός κόσμος είναι ιστορικά πάρα πολύ κοντά στην Ελλάδα και τους δεσμούς αυτούς τους έχουμε καλλιεργήσει, δεν τους έχουμε απεμπολήσει. Έχουμε κρατήσει, και θα το πω αυτό με έμφαση, μία στάση αρχής, μία συνεπή στάση από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα. Αυτό μας έχει επιτρέψει να μπορούμε σήμερα να συνομιλούμε με όλες τις πλευρές».

Κατά τα άλλα ζήτησε «άμεση διακοπή των εχθροπραξιών» ώστε «να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του αίματος στη Μέση Ανατολή».

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης

Για τα ελληνοτουρκικά

Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και το ζήτημα της ΑΟΖ, ο Γεραπετρίτης τόνισε ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε τη συζήτησή μας, έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχει ένας κοινός τόπος για να λύσουμε τη μεγάλη μας διαφορά» και πρόσθεσε:

«Ό,τι και να συμβεί, η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν λυθεί το μείζον ζήτημα που ταλανίζει εδώ και πενήντα χρόνια, το οποίο είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τα προβλήματα θα υπάρχουν πάντα. Αυτό είναι μία κατανόηση βασική. Εάν λοιπόν αυτή τη στιγμή ο δρόμος είναι να μην είμαστε διαρκώς σε πολεμική εγρήγορση, αλλά να έχουμε ένα πλαίσιο συζήτησης, τότε θα προχωρήσουμε και νομίζω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για να κάνουμε μία συζήτηση ακριβώς για τον λόγο για τον οποίο σας είπα ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

΄Οχι στις σφαγές της Γάζας- Πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ

Καλύτερη από το Μονακό η Γάζα, αν ανοικοδομηθεί μετά τον πόλεμο είπε ο Τραμπ

Νεκροί ακόμη δύο Ισραηλινοί έφεδροι πριν καν πατήσουν το έδαφος του Λιβάνου

ADRION με στόχο τη θαλάσσια ασφάλεια στην Αδριατική

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα