ΑΘΗΝΑ
14:47
|
21.09.2024
Ο Χαμενεΐ χαρακτηρίζει την “οδό των διαπραγματεύσεων” με τη Δύση “μάταιη και άκαρπη”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν εκτιμά ότι οι ξένες εταιρείες και οι επενδυτές θα επιστρέψουν στη χώρα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να άρουν τις κυρώσεις μετά την αλλαγή της ηγεσίας στον Λευκό Οίκο. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιράν, Αλί Ραμπιεΐ, δήλωσε ότι ήδη κάποιες ξένες εταιρείες έχουν κάνει κάποιες πρώτες επαφές με την Τεχεράνη.

Σημαντικές ξένες εταιρείες αποσύρθηκαν από το Ιράν όταν πριν από δύο χρόνια ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να επαναφέρει το καθεστώς των κυρώσεων. Η συμφωνία προέβλεπε τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, αίροντας τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έπλητταν την οικονομία του, σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος και να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία (η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο), όπως και η Κίνα και η Ρωσία, θέλουν να τη διασώσουν, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Το Ιράν αξιώνει για να συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία να λάβει εγγυήσεις ως προς τις οικονομικές της διαστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ηγεσία Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο 11 εταιρείες για τις συναλλαγές τους με το Ιράν.

Ο Ραμπιεΐ επισήμανε ότι οι εταιρείες που δεν εγκατέλειψαν το Ιράν παρά τις κυρώσεις θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στο μέλλον. Ο Ιρανός αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις εταιρείες. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015.

Χαμενεΐ: Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις


Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας στο Ανώτατο Συμβούλιο Οικονομικού Συντονισμού, απαξίωσε την “οδό των διαπραγματεύσεων” με τη Δύση για την άρση των κυρώσεων. “Δοκιμάσαμε κάποια στιγμή την άρση των κυρώσεων μέσω των διαπραγματεύσεων και απέβησαν άκαρπες. Η μόνη λύση είναι να μην τις εφαρμόζουμε και να προχωρήσουμε. Τα κράτη της Δύση που επεμβαίνουν σε περιφερειακές υποθέσεις όλη την ώρα λένε σε εμάς να μην παρεμβαίνουμε. Οι κυρώσεις ήταν ένα έγκλημα που διέπραξαν οι ΗΠΑ μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τους”, τόνισε ο πνευματικός ηγέτης του Ιράν και απηύθυνε έκκληση για ακόμα μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στις οικονομικές κυρώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα