ΑΘΗΝΑ
18:18
|
11.10.2024
Τους 4 έφτασαν οι κυανόκρανοι, μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο, που τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά.
Δημοσίευμα ανέφερε ότι ένα ισραηλινό τανκ Merkava στόχευσε έναν από τους πύργους παρατήρησης της UNIFIL
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ακόμα κυανόκρανοι, που στελεχώνουν την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά σήμερα, Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου. Οι δύο αυτοί τραυματίες προστίθενται στους δύο Ινδονήσιους κυανόκρανους που αναφέρθηκε πως τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά την προηγούμενη μέρα.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι αρκετοί ειρηνευτικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν σε νέα ισραηλινή επίθεση που στόχευε την έδρα της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) στο νότιο Λίβανο.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ένα ισραηλινό τανκ Merkava στόχευσε έναν από τους πύργους παρατήρησης της UNIFIL στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Τύρο με τη Νάκουρα, μπροστά από ένα σημείο ελέγχου του Λιβανέζικου Στρατού, τραυματίζοντας τους κυανόκρανους από τη Σρι Λάνκα που βρίσκονταν εκεί.

Ανέφερε επιπλέον ότι το ισραηλινό πυροβολικό εκτόξευσε μια οβίδα που έπληξε την κύρια είσοδο του κέντρου διοίκησης της UNIFIL στη Νακούρα, προκαλώντας ζημιές.

Το πρωί της Πέμπτης, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δήλωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της UNIFIL στη Νάκουρα και αρκετές από τις θέσεις των στρατευμάτων της βομβαρδίστηκαν επανειλημμένα από τις ισραηλινές δυνάμεις, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες.

«Δύο Κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν αφού ένα άρμα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου του γενικού επιτελείου της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ» στη Νακούρα, «πλήττοντάς το απ’ ευθείας και προκαλώντας τον τραυματισμό» δύο ανθρώπων.

Καταδίκη από Ιταλία και Κίνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ενεργήσει παράνομα πυροβολώντας θέσεις που χρησιμοποιούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, ο οποίος κατήγγειλε το συμβάν ως πιθανό «έγκλημα πολέμου».

Η Ιταλία συμμετέχει στην UNIFIL με περίπου 900 στρατιωτικούς.

«Αυτό δεν ήταν λάθος και ατύχημα», είπε ο Κροσέτο σε συνέντευξη Τύπου. «Θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου και να αντιπροσωπεύει μια πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Κροσέτο είπε ότι επικοινώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για να διαμαρτυρηθεί και ότι είχε επίσης καλέσει τον Ισραηλινό πρεσβευτή στην Ιταλία για να ζητήσει εξηγήσεις, οι οποίες δεν είχαν δοθεί ακόμη.

Παράλληλα, η Κίνα εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία και εμφατική καταδίκη» των επεισοδίων.

«Η Κίνα εκφράζει σοβαρή ανησυχία και εμφατική καταδίκη για την επίθεση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων σε θέσεις και παρατηρητήρια της UNIFIL, που οδήγησαν σε τραυματισμούς στο προσωπικό της UNIFIL», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, αναφερόμενη στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο.

Καταδίκη και από τον «ανεπιθύμητο» Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα με στόχο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι αυτές πρέπει πάντα να προστατεύονται.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, που πρόσφατα κηρύχθηκε «persona non grata» στο Ισραήλ, τόνισε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, χαρακτηρίζοντάς την απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σερβία: Η κυβέρνηση Βούτσιτς μεταξύ πολυπολικότητας και σιωπηρής εγκατάλειψης του Κοσόβου

Τον Πάπα Φραγκίσκο επισκέφθηκε ο Ζελένσκι

Συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη με τον βασιλιά της Ιορδανίας

Φουντώνουν οι κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ- Κανονικά η έκτακτη Κ.Ε. το Σάββατο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα