ΑΘΗΝΑ
17:27
|
11.10.2024
Για την αναγκαιότητα μιας νέας παγκόσμιας τάξης, μίλησε στο Τουρκμενιστάν πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ιράν, ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, στην πρώτη του συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τόνισε την Παρασκευή τη σημασία των σχέσεων με το Ιράν κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Μασούντ Πεζεσκιάν, στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Αλληλεπίδρασης Εποχών και Πολιτισμών – Βάση Ειρήνης και Ανάπτυξης, το οποίο εορτάζει τα 300ά γενέθλια του Τουρκμένου ποιητή και φιλόσοφου Μαγκτιμγκούλι Πύραγι.

Μετά την άφιξή του στο Ασγκαμπάτ, τις αρχές του οποίου το Κίεβο κάλεσε να συλλάβουν τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης μιας νέας παγκόσμιας τάξης, όπου ο πλούτος να κατανέμεται με πιο δίκαιο τρόπο και οι απόψεις της κάθε χώρας να λαμβάνονται υπόψη.

«Οι σχέσεις με το Ιράν αποτελούν προτεραιότητα για εμάς και προχωρούν με μεγάλη επιτυχία», είπε ο Πούτιν.

Παρατήρησε ότι ο εμπορικός τζίρος μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί φέτος, μετά από πτώση πέρυσι, και επεσήμανε τη θετική συνολική τάση.

Ο Πούτιν τόνισε την ευθυγράμμιση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν σε διάφορα διεθνή ζητήματα, επισημαίνοντας ότι και τα δύο έθνη έχουν συχνά παρεμφερείς οπτικές για τα παγκόσμια γεγονότα.

Επίσης, συνεχάρη το Ιράν που έγινε πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και των BRICS, και κάλεσε τον Πεζεσκιάν στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν στις 23-24 Οκτωβρίου, όπου προγραμματίζεται άλλη μια διμερής συνάντηση.

Ο Πεζεσκιάν συμφώνησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών βελτιώνονται σε πολιτιστικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς και σημείωσε ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ενθαρρύνει την ενίσχυση αυτών των δεσμών.

«Οι αρχές και οι διεθνείς θέσεις μας ευθυγραμμίζονται στενά με τις δικές σας και ελπίζω ότι η χώρα μας θα γίνει σύντομα πλήρες μέλος των BRICS», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Πάπα Φραγκίσκο επισκέφθηκε ο Ζελένσκι

Συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη με τον βασιλιά της Ιορδανίας

Φουντώνουν οι κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ- Κανονικά η έκτακτη Κ.Ε. το Σάββατο

Μακελειό σε βάρος ανθρακωρύχων στο Μπαλουχιστάν του Πακιστάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα