ΑΘΗΝΑ
21:25
|
14.10.2024
Ενδιαφέροντα στοιχεία από έρευνες για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που έγινε στο ΟΑΚΑ.
Η παιδική παχυσαρκία μπορεί να καταπολεμηθεί με περισσότερη ενημέρωση και υγιεινά πρότυπα ζωής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση ενημέρωσης για την παιδική παχυσαρκία και την καταπολέμησή της διοργάνωσαν το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, στο ΟΑΚΑ το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενθαρρύνουν τα παιδιά και τους εφήβους να υιοθετήσουν πιο υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και της UNICEF και παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Όπως ανακοινώθηκε:

  • Ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα.
  • Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία.
  • Το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο, ενώ δύο στους τρεις γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.
  • Το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα.
  • Τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.
  • Μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

Στην μεγάλη προσέλευση του κόσμου στην εκδήλωση αναφέρθηκε, παίρνοντας αργότερα το λόγο, και ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Δρ. Γασάν Χαλίλ. Είπε χαρακτηριστικά:

«Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα κυριότερα ζητήματα δημόσιας υγείας που επηρεάζει περισσότερα από 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα.

Ως UNICEF, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τις πολύτιμες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας μέσω της κινητοποίησης πληθώρας φορέων και παραγόντων για την από κοινού επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων.

Το γεγονός ότι η εκδήλωση αγκαλιάστηκε θερμά από εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες, είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αποτελούν τους πιο σημαντικούς συμμάχους μας στην επίτευξη θετικών και μακροπρόθεσμων αλλαγών στην κοινωνία μας!

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν παρόμοιες δράσεις σε όλη τη χώρα και καλούμε κάθε παιδί, έφηβο, γονέα και φροντιστή να μάθει περισσότερα για την Εθνική Δράση και να συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε ότι κάθε παιδί στην Ελλάδα θα λάβει τα σωστά εφόδια ώστε να απολαμβάνει μια υγιή παιδική ηλικία».

Αντίστοιχες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας διοργανώνονται σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στα Ιωάννινα στις 17 Οκτωβρίου, στην Κοζάνη στις 21 Οκτωβρίου, στη Λάρισα στις 24 Οκτωβρίου και στη Λαμία στις 26 Οκτωβρίου.

Η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

Η Εθνική Δράση για την αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της Παιδικής Παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής δραστηριότητας.

Πραγματοποιείται σε όλη την Επικράτεια και περιλαμβάνει πολυεπίπεδες δράσεις με επίκεντρο όλα τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών και τις οικογένειές τους.

Από το σύνολο των δράσεων, αναφέρονται, ενδεικτικά, δωρεάν παρακολούθηση από διαιτολόγους-διατροφολόγους, υπηρεσίες συμβουλευτικής από παιδιάτρους, εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στα σχολεία και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 22 οι νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε χωριό Μαρωνιτών στο Βόρειο Λίβανο

14χρονος Γάλλος έζησε το Fast and furious υπό αστυνομική καταδίωξη για 61,5 χιλιόμετρα

ΕΛΜΕ για απολύσεις εκπαιδευτικών: «Τα σχολεία δεν θα γίνουν νεκροταφεία δικαιωμάτων»

Τα 7 μέτρα-ασπιρίνη του Θεοδωρικάκου κατά της ακρίβειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα