ΑΘΗΝΑ
17:49
|
15.10.2024
Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι στη Γάζα ωθούνται δεμένοι σε επικίνδυνα σημεία που φοβάται να μπει ο ισραηλινός στρατός.
Αιχμάλωτοι κάτοικοι της Γάζας αναγκάστηκαν να εκτελέσουν απειλητικές για τη ζωή αποστολές αναγνώρισης, ανέφεραν οι NYT
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στρατιώτες και πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ χρησιμοποιούν αιχμάλωτους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, σύμφωνα με έρευνα των New York Times.

Αιχμάλωτοι κάτοικοι της Γάζας αναγκάστηκαν να εκτελέσουν απειλητικές για τη ζωή αποστολές αναγνώρισης για να μη τεθούν σε κίνδυνο Ισραηλινοί στρατιώτες, ανέφερε το ρεπορτάζ, το οποίο επικαλείται στρατιώτες του ισραηλινού στρατού και πρώην Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Σε ένα κατεστραμμένο κτίριο, σταμάτησε σοκαρισμένος όταν παρατήρησε μια σειρά από καλώδια να τρέχουν κατά μήκος του τοίχου, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με εκρηκτικά. «Οι στρατιώτες με έστειλαν σαν σκυλί σε ένα παγιδευμένο διαμέρισμα», δήλωσε ο Σουμπέιρ, ένας μαθητής γυμνασίου. «Νόμιζα ότι αυτές θα ήταν οι τελευταίες στιγμές της ζωής μου».

Τουλάχιστον 11 διμοιρίες σε πέντε πόλεις της Γάζας φέρονται να έχουν καταφύγει σε αυτήν την παράνομη πρακτική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT, Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να:

  • Περπατήσουν με χειροπέδες στα ερείπια στη Γάζα αναζητώντας εκρηκτικά και παγίδες που έστησε η Χαμάς.
  • Πραγματοποιήσουν ανίχνευση και κινηματογράφηση στα υπόγεια δίκτυα τούνελ της Χαμάς σε αναζήτηση των εναπομεινάντων μαχητών.
  • Εισέλθουν σε κτίρια που φέραν νάρκες για να εντοπίσουν κρυμμένα εκρηκτικά.
  • Σηκώσουν ή μετακινήσουν αντικείμενα, όπως γεννήτριες και δεξαμενές νερού, που μπορεί να κρύβουν εισόδους τούνελ, ή παγιδευμένες συσκευές.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες που έδωσαν συνέντευξη περιέγραψαν την πρακτική της χρήσης Παλαιστινίων ως ανθρώπινων ασπίδων ως ρουτίνα, η οποία πραγματοποιείται με «υλικοτεχνική υποστήριξη και τη γνώση των ανωτέρων στο πεδίο της μάχης», ανέφεραν οι NYT.

Διαβάστε ακόμα:

Απαντώντας στο δημοσίευμα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε σε μια δήλωση ότι «οι οδηγίες και οι κατευθυντήριες γραμμές του απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση κρατουμένων πολιτών της Γάζας για στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Γυμνωμένοι, δεμένοι και δεμένοι Παλαιστίνιοι πολίτες αιχμαλωτίζονται και διατάσσονται να μπουν στη σειρά από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2023


«Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ανθρώπους ως ανθρώπινες ασπίδες, με πολλές περιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς να τεκμηριώνονται σε όλη τη Δυτική Όχθη καθώς και στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για μια επέκταση μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που εφαρμόζει ο ισραηλινός στρατός σε περιόδους κλιμάκωσης ή κατά τις συχνές εισβολές του στη Δυτική Όχθη», έγραψε στην έκθεσή της τον Ιούλιο η οργάνωση Euro-Med Human Rights Monitor με έδρα τη Γενεύη.


Μια άλλη έκθεση, υπό τον τίτλο «Israeli Matrix of Control: Χρήση Παλαιστινίων αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες», κατέγραψε παρόμοια περιπτώσεις Παλαιστινίων αμάχων που χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της 50ήμερης σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας το 2014.


Μέχρι στιγμής, 42.289 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 98.684 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Λωρίδας της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ για Ισραήλ: Προθεσμία 30 ημερών για να επιλύσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα

Έρευνα: Επτά στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι η δημοκρατία δεν προστατεύεται επαρκώς

ΛΑΕ για προϋπολογισμό 2025: Λιτότητα και φοροαφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων

Φρέντι Μπελέρης: Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα