ΑΘΗΝΑ
20:22
|
15.10.2024
Οι πλημμύρες που βασανίζουν το Τσαντ από τον Ιούλιο έχουν προκαλέσει τον θάνατο άνω των 550 ατόμων και την καταστροφή άνω των 210.000 σπιτιών.
Οι αδιάκοπες από τον Ιούλιο βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες και στις 23 επαρχίες της χώρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Τσαντ αντιμετωπίζει μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της πρόσφατης ιστορίας του, καθώς οι αδιάκοπες από τον Ιούλιο βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες και στις 23 επαρχίες της χώρας.

Οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 550 ατόμων και την καταστροφή περισσότερων από 210.000 σπιτιών, αφήνοντας οικογένειες άστεγες και ευάλωτες, ανέφερε το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA).

Η περίοδος των βροχών, η οποία συνήθως διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο, έχει γνωρίσει πρωτοφανή βροχόπτωση, βυθίζοντας ολόκληρες κοινότητες και καταστρέφοντας ζωτικές υποδομές.

Εκτός από τον καταστροφικό αριθμό των νεκρών, περίπου 432.000 εκτάρια γεωργικής γης και 72.000 ζώα έχουν αφανιστεί, υπονομεύοντας σοβαρά τη γεωργική ραχοκοκαλιά της χώρας.

Η φυσική καταστροφή έρχεται μετά την έκτακτη ανάγκη για επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή που κηρύχθηκε τον Φεβρουάριο, με σχεδόν 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν οξεία πείνα.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, το Σχέδιο Ανθρωπιστικής Αντίδρασης του 2024 για το Τσαντ ζητά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά επί του παρόντος χρηματοδοτείται μόνο κατά 35% με 393 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Με περίπου 1,9 εκατομμύρια άτομα να επηρεάζονται, η UNFPA εκτιμά ότι 85.000 από τους ανθρώπους που επηρεάζονται είναι έγκυες γυναίκες.

Πολλές εκτοπισμένες οικογένειες αναζητούν τώρα καταφύγιο σε πρόχειρα καταφύγια και σχολεία, συχνά χωρίς πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως καθαρό νερό, αποχέτευση και υπηρεσίες υγείας. Ο κίνδυνος εστιών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ελονοσίας, των λοιμώξεων του αναπνευστικού και των δερματικών παθήσεων, είναι υψηλός σε αυτές τις ανθυγιεινές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον Ιντρίς Αμπντάλα Χασάν, διευθυντή μετεωρολογικής παρατήρησης και προβλέψεων στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Τσαντ, ενώ οι ετήσιες βροχοπτώσεις στην περιοχή συνήθως δεν ξεπερνούν τα 200 χιλιοστά, ισχυρές βροχοπτώσεις όπως αυτές συμβαίνουν «κάθε πέντε ή δέκα χρόνια».

Ο ΟΗΕ είχε ήδη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τον Σεπτέμβριο, προειδοποιώντας για τις εκτεταμένες επιπτώσεις των καταρρακτωδών βροχών και των πλημμυρών σε ολόκληρη την περιοχή και ζητώντας άμεση δράση και οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης.

Στις 5 Σεπτεμβρίου, μια έκθεση του OCHA αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι είχαν πληγεί από παρόμοιες πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γάζα: Εικόνες ασθενών με ορούς να καίγονται ζωντανοί-Ακριβές χτύπημα, λέει το Ισραήλ [Σκληρές εικόνες]

Για «ακριβές χτύπημα της αεροπορίας» σε νοσοκομείο του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, κάνει λόγο το Ισραήλ, ενώ κυκλοφορούν εικόνες με τις σκιές νοσηλευομένων τυλιγμένες στις φλόγες.
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι οργανωμένες βραδινές μπαρότσαρκες στην Πράγα

Φωτιά στο Πεδίον του Άρεως-Τέθηκε υπό έλεγχο

Βερολίνο: Νέα εμφάνιση δίδυμων μωρών πάντα σε ζωολογικό κήπο

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Λίνδου, κοντά στη Ρόδο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα