ΑΘΗΝΑ
17:32
|
18.10.2024
Η Αλ Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα της Σομαλίας.
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, χθες Πέμπτη, όταν βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε άγνωστο εκρηκτικό μηχανισμό σε καφετέρια έξω από σχολή εκπαίδευσης αστυνομικών στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τόσο αστυνομικοί όσο και πολίτες, ανάμεσά τους και ένας διάσημος Νιγηριανός ποιητής μαζί με την κόρη του, συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων, που έπιναν τσάι έξω από την Αστυνομική Ακαδημία General Kaahiye, στις 3 το μεσημέρι -τοπική ώρα- όταν σημειώθηκε η έκρηξη.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, από την έκρηξη καταστράφηκε επίσης ένα μεγάλο μέρος των όπλων που παραδόθηκαν πρόσφατα στην Σομαλία από την Αίγυπτο.

Η βομβιστική επίθεση έλαβε χώρα σε μια περιοχή υψίστης ασφαλείας κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, όπου στεγάζονται πολλές ξένες πρεσβείες, καθώς και εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης και συνέπεσε με μια επίσκεψη στην πόλη από την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών,Ρόσμαρι ΝτιΚάρλο.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, είχε συναντηθεί με την ΝτιΚάρλο στο προεδρικό μέγαρο για να συζητήσουν την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της Σομαλίας και των Ηνωμένων Εθνών, εστιάζοντας στις συλλογικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων της Σομαλίας, σύμφωνα με κυβερνητική δήλωση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Σαμπάμπ, η ένοπλη ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και συχνά επιλέγει ως στόχους στρατιωτικούς και κρατικούς θεσμούς στην προσπάθειά της να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σομαλίας, η οποία έχει εξαπολύσει εκστρατεία επίθεσης εναντίον της.

Τον Αύγουστο, περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε δημόσια παραλία στο Μογκαντίσου, ξεσηκώνοντας λαϊκή οργή και διαδηλώσεις κατά της αλ Σαμπάμπ.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Σομαλίας, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη ξένων στρατευμάτων για να παραμείνει στην εξουσία, ενώ συνεργάζεται και με τοπικές ένοπλες ομάδες για να αντιμετωπίσει την αλ Σαμπάμπ, σε μια εκστρατεία που υποστηρίζεται από την Αφρικανική Ένωση και ενισχύεται από αεροπορικές επιδρομές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μοτοσικλετιστής χτύπησε και εγκατάλειψε πεζό στη Σταυρούπολη

Όχι Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: «Η Ελληνικό Μετρό ταράζεται από τη νομιμότητα»

Ισραηλινοί πυροβόλησαν Παλαιστίνια που μάζευε ελιές-ΟΗΕ: τακτικές που «προσομοιάζουν με πόλεμο» στη Δυτική Όχθη

Σειρά χτυπημάτων σε ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα αναφέρουν παλαιστινιακές οργανώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα