ΑΘΗΝΑ
23:50
|
20.10.2024
Οι πλημμύρες στο Μπαγκλαντές κατέστρεψαν περίπου 1,1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρυζιού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.
Μια όψη δείχνει ένα μερικώς βυθισμένο σχολείο και εγκαταστάσεις μαντρασάς εν μέσω σοβαρών πλημμυρών στην περιοχή Fazilpur του Feni, Μπαγκλαντές, 26 Αυγούστου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πλημμύρες στο Μπαγκλαντές κατέστρεψαν περίπου 1,1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρυζιού, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, ωθώντας τη χώρα να αυξήσει τις εισαγωγές βασικών σιτηρών εν μέσω ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων και τις καταρρακτώδεις ανάντη απορροές έπληξαν τη χώρα σε δύο μεγάλα κύματα τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο, στοιχίζοντας τουλάχιστον 75 ζωές και επηρεάζοντας εκατομμύρια, ιδιαίτερα στις ανατολικές και βόρειες περιοχές όπου οι ζημιές στις καλλιέργειες ήταν οι πιο σοβαρές.

Το υπουργείο Γεωργίας είπε ότι οι φετινές πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια της παραγωγής ρυζιού. Σε απάντηση, η κυβέρνηση κινείται γρήγορα για να εισάγει 500.000 τόνους ρυζιού και αναμένεται να επιτρέψει τις εισαγωγές από τον ιδιωτικό τομέα σύντομα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Τροφίμων.

Η προσωρινή κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο μετά από θανατηφόρες διαδηλώσεις που ανάγκασαν τον πρώην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα να καταφύγει στην Ινδία, αγωνίζεται να σταθεροποιήσει τις τιμές των τροφίμων που έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20% τους τελευταίους μήνες.

Οι υψηλότερες εισαγωγές από το Μπαγκλαντές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποστολές από τη γειτονική Ινδία, τον κορυφαίο παγκόσμιο εξαγωγέα ρυζιού, ο οποίος τον περασμένο μήνα μείωσε τον δασμό στις εξαγωγές ρυζιού στο 10%.

Οι πλημμύρες έχουν επίσης επηρεάσει σοβαρά άλλα γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200.000 τόνων λαχανικών. Οι συνολικές αγροτικές απώλειες σε εθνικό επίπεδο λόγω των πλημμυρών υπολογίζονται σε περίπου 45 δισεκατομμύρια τάκα (380 εκατομμύρια δολάρια).

Το Μπαγκλαντές, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού στον κόσμο, παράγει συνήθως σχεδόν 40 εκατομμύρια τόνους ρυζιού ετησίως για να θρέψει τον πληθυσμό των 170 εκατομμυρίων του. Ωστόσο, οι φυσικές καταστροφές συχνά διαταράσσουν την παραγωγή και οδηγούν σε αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Οι πλημμύρες φέτος υπογράμμισαν την ευπάθεια του Μπαγκλαντές στην κλιματική αλλαγή. Μια ανάλυση του Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2015 εκτιμά ότι 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Μπαγκλαντές κινδυνεύουν από πλημμύρες ποταμών ετησίως, ένας κίνδυνος που σύμφωνα με τους επιστήμονες επιδεινώνεται λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

«Για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια ενόψει των αυξανόμενων κλιματικών προκλήσεων, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν πιο ανθεκτικές στις πλημμύρες και στην ξηρασία ποικιλίες καλλιεργειών, μαζί με ποικιλίες μικρής διάρκειας», δήλωσε ο Καντακάρ Μοχάμαντ Ιφτεκχαρουντάουλα, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Ινστιτούτο Έρευνας Ρυζιού του Μπαγκλαντές. .

Είπε ότι η επένδυση στη γεωργική έρευνα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη αυτών των ανθεκτικών καλλιεργειών.

«Εστιάζοντας σε χαρακτηριστικά ανθεκτικά στις πλημμύρες και στην ξηρασία, μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και να σταθεροποιήσουν τις αποδόσεις ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες».

($1 = 119.0000 τάκα)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Λίβυος συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ

Εκλογές στην Μολδαβία

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επιτέθηκε στο αρχηγείο πληροφοριών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό

Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα