ΑΘΗΝΑ
16:31
|
21.10.2024
Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, είχε κατηγορηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στις ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 83 ετών, πέθανε ο Τούρκος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση του Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τουρκικά μέσα σήμερα, Δευτέρα, το πρωί.

Ο πρώην σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια στην Πενσυλβάνια καθώς είχε κατηγορηθεί το 2013 για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία φέρεται να εισήχθη το βράδυ της Κυριακής σε αμερικανικό νοσοκομείο, όπου και κατέληξε, με τα αίτια να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστά, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως τα τελευταία χρόνια έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και διαβήτη.

Ο Φετχουλάχ Γκιουλέν, ηγετική φυσιογνωμία της ισλαμικής αδελφότητας των Νουρτζού, κατηγορήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ο εμπνευστής του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του AKP στις 15 Ιουλίου του 2016.

Η τουρκική κυβέρνηση τον έχει χαρακτηρίσει ως τον πλέον καταζητούμενο «τρομοκράτη»και πάγιο αίτημά της προς την Ουάσιγκτον παρέμενε αυτό της έκδοσής του από τις ΗΠΑ, ενώ στην Τουρκία χιλιάδες οπαδοί του, πολιτικοί σύμμαχοι επί σειρά ετών στο παρελθόν της κυβέρνησης Ερντογάν, παραμένουν στις φυλακές και χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Τούρκος ΥΠΕΞ: Ο θάνατος Γκιουλέν δεν θα μας οδηγήσει σε εφησυχασμό

«Η αποφασιστικότητα του έθνους μας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί και η είδηση του θανάτου του δεν θα μας οδηγήσει ποτέ σε εφησυχασμό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν επιβεβαιώνοντας εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης τον θάνατο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη λακωνική ανακοίνωσή του αποκάλεσε σκοτεινή οργάνωση το κίνημα του Γκιουλέν, ο οποίος ήταν ορκισμένος εχθρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και τον οποίο η Άγκυρα θεωρούσε υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μολδαβία: Δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές με ένα οριακό «ναι» στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Παράσταση στα σχολεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προτείνει ο Σωκράτης Φάμελλος

Μια διαρροή που κλονίζει την εμπιστοσύνη του Ισραήλ στις ΗΠΑ

Πιερρακάκης: 6.000 αποβολές μαθητών για κινητό-«Θεαματικά καλό» το μέτρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα