ΑΘΗΝΑ
21:04
|
21.10.2024
Εν μέσω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ και των κερδών που μετρά η Ρωσία στο μέτωπο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας επισκέπτεται την Ουκρανία.
Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε στο Κίεβο νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς το μέλλον της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία κρέμεται από τις επικείμενες προεδρικές εκλογές και η Ρωσία συνεχίζει να σημειώνει μικρά αλλά σταθερά κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων που ταξιδεύει μαζί του, ο Όστιν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Άμυνας Ρούστεμ Ουμέροφ στο Κίεβο για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας σε όπλα και πώς οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον στρατό της χώρας τον επόμενο χρόνο.

Η επίσκεψη του υπουργού θα χρησιμεύσει επίσης ως μια στιγμή απολογισμού και εξέτασης του συνολικού «τόξου» των σχέσεων ΗΠΑ-Ουκρανίας τα τελευταία δυόμισι χρόνια του πολέμου, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ωστόσο, η επίσκεψη Όστιν δεν σηματοδοτεί έναν γύρο νίκης. «Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη θέση απέναντι στους Ρώσους καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αυτό συμβαίνει παρά τις βαριές κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στην οικονομία της Ρωσίας, τον στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ έχουν εκτοξεύσει στην Ουκρανία και τους πολυεθνικούς συνασπισμούς που η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκέντρωσε από τις πρώτες μέρες του πολέμου για να βοηθήσει το καθεστώς του Κιέβου.

Ο Όστιν, και η κυβέρνηση Μπάιντεν ευρύτερα, βλέπει τους πολυεθνικούς συνασπισμούς ως βασική πτυχή της κληρονομιάς του ως υπουργός Άμυνας, ιδιαίτερα την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας — μια συμμαχία 57 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ο Όστιν συγκάλεσε για πρώτη φορά δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου για να συντονίσει άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ουκρανία μπόρεσε να κάνει αυτό που έκανε», είπε ο Όστιν στους δημοσιογράφους. «Τα κατάφερε, φυσικά, λόγω του γεγονότος ότι τους υποστηρίξαμε από την αρχή και συγκεντρώσαμε περίπου 50 χώρες για να συμμετάσχουν σε αυτήν την υποστήριξη», συμπλήρωσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι οι συγκεκριμένοι συνασπισμοί θα αντέξουν, αλλά μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ γεννά πολλές αμφιβολίες, καθώς ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε τον περασμένο μήνα να δεσμευτεί εάν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και έχει περιγράψει τον Ζελένσκι ως «πωλητή» που «δεν θα έπρεπε ποτέ να αφήσει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος».

Αμερικανοί αξιωματούχοι στηρίζονται επίσης στην ελπίδα ότι η δικομματική υποστήριξη προς την Ουκρανία θα διατηρηθεί στο Κογκρέσο. Αλλά και αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο καθώς έχει δοθεί μεγάλη μάχη φέτος στο Καπιτώλιο για την έγκριση πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία, μια διαμάχη που τροφοδοτείται από Ρεπουμπλικανούς που αντιτίθενται στη βοήθεια στην Ουκρανία, η επιρροή των οποίων θα αυξηθεί με μια πιθανή νίκη Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, τα ξημερώματα της Δευτέρας, σύμφωνα με αναφορές του CNN, σε μια ξεκάθαρη απεικόνιση των καθημερινών βομβαρδισμών που η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περισσότερα από 2,5 χρόνια μετά τον σκληρό πόλεμο της Μόσχας. Οι αρχές της πόλης δήλωσαν ότι η αεράμυνα έχει ενεργοποιηθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ικανοποίηση στις ΗΠΑ για το δημοψήφισμα στη Μολδαβία

Το Ιράν, η Ουκρανία και οι συγκρούσεις στον πυρήνα της Αυτοκρατορίας

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Καινοτομίας και Έρευνας της Ε.Ε.

Μολδαβία: Δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές με ένα οριακό «ναι» στο δημοψήφισμα για την Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα