Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες Τρίτη 22 Οκτωβρίου η 16η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας. Μια σύνοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αύριο Πέμπτη 24/10 με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι έτοιμος να υποδεχθεί περισσότερους από 20 ομολόγους του και επικεφαλής κυβερνήσεων.
Το «παρών» στη σύνοδο των BRICS αναμένεται να δώσει και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, γεγονός που δίνει στο Κρεμλίνο το πάτημα να λέει πως πρόκειται για το «πιο σημαντικό διπλωματικό γεγονός που οργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία». Μια Ρωσία, υπό καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση, η οποία δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει τον ρόλο να ενώσει «τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή», για να αντισταθμίσει το βάρος «της δυτικής ηγεμονίας και των ΗΠΑ».
Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και αμφίρροπες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
O φορέας της ανθρώπινης ανάπτυξης θα εδραιωθεί στο Καζάν και όχι στις αμφιταλαντευόμενες Ηνωμένες Πολιτείες, λέει το Κρεμλίνο.
Οι BRICS ξεκίνησαν ως μια συμμαχία αρχικά αποτελούμενη από τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία) το 2009. Στο μπλοκ προσχώρησε η Νότια Αφρική το 2010 και επεκτάθηκε αυτή τη χρονιά με πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ιράν και έπεται συνέχεια με την Τουρκία και τη Συρία, που έχουν υποβάλει αίτημα ένταξης.
Τα μάτια όλων, λοιπόν, είναι στραμμένα στο Καζάν, στις όχθες του Βόλγα. Και σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο σκιτσογράφο Amorim η ομάδα που σίγουρα παρακολουθεί ή ανησυχεί είναι αυτή των G7 και δεν είναι τυχαίο. Οι BRICS σήμερα εκπροσωπούν το 45% του πληθυσμού του πλανήτη και το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ (πολύ περισσότερο, από το 30,3% των G7 που με τη σειρά τους αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού).
Διαβάστε επίσης: