Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την πρώτη διμερή τους συνάντηση από το 2022 την Τετάρτη μετά από μια πρόσφατη πρόοδο στο τετραετές αδιέξοδο που αντιμετώπιζαν σε ζητήματα σχετιζόμενα με τα σύνορά τους.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Βίκραμ Μίσρι. Ο Μόντι και ο Σι είχαν προηγουμένως μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων στη συνάντηση του μπλοκ στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2023, ενώ η τελευταία επίσημη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στο Μπαλί το 2022.
Η Ινδία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πέτυχε μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα μετά από μια τετραετή περίοδο τριβών μεταξύ των γειτόνων μετά τη σύγκρουση των στρατευμάτων τους κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (LAC), με αποτέλεσμα νεκρούς και στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το Νέο Δελχί, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα σημειωθούν παραβιάσεις, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις ρυθμίσεις για περιπολία κατά μήκος της LAC στην περιοχή του Ανατολικού Λαντάχ που ίσχυαν πριν από τις συγκρούσεις του 2020. Η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα αρκετών γύρων συζητήσεων μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές θα κάνουν τώρα τα «επόμενα βήματα σε αυτό».
Διαβάστε ακόμα:
Το Πεκίνο επιβεβαίωσε την Τρίτη την επίτευξη συμφωνίας για την περιπολία με την Ινδία, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες «διατήρησαν στενή επικοινωνία» για ζητήματα που σχετίζονται με τα σύνορα. «Προς το παρόν, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια λύση στα σχετικά ζητήματα, τα οποία η Κίνα βλέπει θετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν από κοινού για την εφαρμογή των συμφωνιών.
Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι ενώ η δήλωση του Νέου Δελχί τη Δευτέρα αναφερόταν συγκεκριμένα στο Ντεμπσάνγκ και το Ντεμτσόκ- δύο αμφισβητούμενες περιοχές στην ανατολική περιοχή του Λαντάχ- η απάντηση του Πεκίνου δεν ανέφερε αυτές τις τοποθεσίες. Αυτή η παράλειψη έχει προκαλέσει εικασίες ότι τα ζητήματα των συνόρων ενδέχεται να μην έχουν ακόμη επιλυθεί πλήρως.
Οι δεσμοί μεταξύ των δύο ασιατών γειτόνων έχουν τεταθεί μετά τις συγκρούσεις, επηρεάζοντας τόσο τη διπλωματική όσο και την οικονομική τους δέσμευση, με το Νέο Δελχί να περιορίζει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ινδία. Έκτοτε, οι δύο χώρες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 30 γύρους συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση.
Διαβάστε επίσης: