ΑΘΗΝΑ
19:00
|
30.10.2024
Φέτος, πολλές περιφερειακές πλατφόρμες δήλωσαν την αντίθεσή τους στον αμερικανικό αποκλεισμό της Κούβας που.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 29 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε μια σειρά συζητήσεων για το ψήφισμα σχετικά με τον μακροχρόνιο οικονομικό αποκλεισμό που εφαρμόζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Κούβας.

Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος θα διεξαχθεί σήμερα, Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.

Σε περισσότερες από 30 περιπτώσεις, η Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει συζητήσει τον αποκλεισμό κατά της Κούβας, ο οποίος κοστίζει στο νησί 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Φέτος, πολλές περιφερειακές πλατφόρμες, όπως η Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), το Κίνημα των Αδεσμεύτων (NAM), η Κοινότητα της Καραϊβικής (CARICOM), μεταξύ άλλων, ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην Κούβα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενόψει του εγκληματικού αποκλεισμού.

Από την άποψη αυτή, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας , Βασίλι Αλεξέγιεβιτς Νεμπέζνια, δήλωσε στη Συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την άμεση άρση του παράνομου εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Κούβα για περισσότερα από 62 χρόνια».

Ο Μεξικανός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Έκτορ Βασκονσέλος, δήλωσε στη σύνοδο ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τον αποκλεισμό κατά της Κούβας και πως το εμπάργκο παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο. «Είναι καιρός να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να επιτρέψουμε στην Κούβα να συμμετάσχει πλήρως στην παγκόσμια κοινότητα χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλονται από αυτόν τον άδικο και απάνθρωπο αποκλεισμό», δήλωσε ο Βασκονσέλος.

Σχεδόν όλες οι χώρες, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και μία ή δύο άλλες κυβερνήσεις που συμμαχούν με την πολιτική της Ουάσιγκτον, ψηφίζουν κατά του αποκλεισμού και ζητούν την κατάργηση των κυρώσεων κατά της σοσιαλιστικής χώρας.

Στην σχετική ψηφοφορία που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2023, υπέρ της άρσης του αποκλεισμού ψήφισαν 187 χώρες, κατά της άρσης ψήφισαν 2 χώρες, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ απείχε 1 χώρα, η Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που δόθηκε στις 29 Οκτωβρίου από περισσότερες από 30 αντιπροσωπείες που εξέφρασαν την επιθυμία τους οι Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τον αποκλεισμό κατά της Κούβας: «Είμαστε ευγνώμονες για τις δηλώσεις που έγιναν από τις 31 αντιπροσωπείες που πήραν το λόγο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, απαιτώντας τον τερματισμό του αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας. Αύριο [30 Οκτωβρίου] θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και θα γίνει η ψηφοφορία κατά αυτής της γενοκτονικής πολιτικής».


Ο κλοιός στενεύει

Παρά αυτή την τεράστια επίδειξη υποστήριξης προς την Κούβα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν στο εμπάργκο. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να το εντείνουν, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εφάρμοσε 243 νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης ορισμένων ταξιδιωτικών κατηγοριών που επέτρεπαν σε μεμονωμένους πολίτες των ΗΠΑ να επισκέπτονται το νησί, και συμπεριέλαβε την Κούβα στη λίστα των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.

Αντί να ανατρέψει τα μέτρα του προκατόχου του και να επιστρέψει στην πολιτική ανοίγματος που ξεκίνησε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπάιντεν διατήρησε τα πιο αυστηρά μέτρα κατά της Κούβας.

Το 2023, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ πρόσθεσε ένα επιπλέον καταναγκαστικό μέτρο, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης ESTA, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από πολίτες της Ευρώπης, θα απαγορευόταν σε οποιονδήποτε από τις επιλέξιμες χώρες εάν είχε ταξιδέψει στην Κούβα οποιαδήποτε στιγμή μετά τον Ιούλιο του 2021. Πρόκειται για μέτρο που στρέφεται ενάντια σε οποιονδήποτε, ακόμη και πέρα ​​από τα σύνορα των ΗΠΑ, που τολμά να επισκεφτεί το έθνος της Καραϊβικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισχυρή αντίσταση της Χεζμπολάχ-Στόχος μας ο Νετανιάχου, λέει ο νέος ηγέτης Ναΐμ Κασέμ

Εμπόριο οργάνων κρατουμένων και βασανιστήρια στις φυλακές του Ισραήλ;

Η Κίνα προσφεύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους ευρωπαϊκούς δασμούς στα ηλεκτρικά της οχήματα

Απέρριψε την υποψηφιότητα Κασσελάκη η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα