ΑΘΗΝΑ
17:32
|
28.04.2024
H Shell πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για διαρροή πετρελαίου στο Ετζάμα-Εμπούμπου ύψους 467 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νιγηρίας απέρριψε μια αίτηση της Royal Dutch Shell, η οποία είχε ως στόχο την κατάργηση προηγούμενης απόφασης που διέταζε την εταιρεία να πληρώσει 467 εκατομμύρια δολάρια για ζημιές που προκλήθηκαν από πετρελαιοκηλίδα πριν από σχεδόν πέντε δεκαετίες.


Οι δικαστές επιβεβαίωσαν την προηγούμενη απόφαση, η οποία έκρινε ότι ο όμιλος πετρελαίου πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για διαρροή πετρελαίου στο Ετζάμα-Εμπούμπου στο Ρίβερς Στέιτ. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Bloomberg και των τοπικών μέσων ενημέρωσης, η πενταμελής επιτροπή δήλωσε ότι το αίτημα της Shell για επανεξέταση της υπόθεσης στερείται αξίας.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια διαρροή πετρελαίου που συνέβη το 1970 από τις δραστηριότητες παραγωγής πετρελαίου της Shell στο δέλτα του Νίγηρα. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο δικαστήριο το 2001 από την κοινότητα Ετζάμα-Εμπούμπου, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι κατέστησε τις πηγές νερού τους ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση. Το 2010, ένα δικαστήριο της Νιγηρίας αποφάνθηκε ότι η εταιρεία ήταν υπεύθυνη για πετρελαιοκηλίδα στην κοινότητα, αλλά η Shell εξακολουθεί να αμφισβητεί την ευθύνη της και λέει ότι έχει καθαρίσει την περιοχή.

«Είναι λυπηρό που η νομική διαδικασία στην παρούσα υπόθεση εστιάζεται εδώ και πολύ καιρό σε διαδικαστικά ζητήματα και όχι στα θετικά στοιχεία της υπόθεσης», δήλωσε η Shell σε δήλωση που απάντησε στην τελευταία απόφαση της Παρασκευής. Αμφισβητώντας ακόμα την αξίωση Ετζάμα-Εμπούμπου, η εταιρεία επιμένει ότι «κάθε προσπάθεια εκτέλεσης της πληρωμής δεν θα πρέπει να επιτρέπεται» λόγω άλλων συνεχιζόμενων δικαστικών διαδικασιών.

“We have always maintained that we are ready to defend this case based on the available facts,” Shell said, as cited by Bloomberg.

Shell and its subsidiaries have also fought several lawsuits over oil spills in the Niger Delta, with legal tussles ongoing in the Hague and in the British courts, which previously sided with the oil giant. Last year, a UK court blocked the enforcement of damages against the major.

Shell was previously forced to pay for massive oil spills in Nigeria that occurred in 2008 and 2009, considered to be the biggest in decades of oil exploration the country. The Bodo fishing community, whose territory was polluted as the result of the incident, sued the company, which agreed to pay $83 million in compensation in 2015.

«Πάντα υποστηρίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αυτήν την υπόθεση με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία», δήλωσε η Shell, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Η Shell και οι θυγατρικές της έχουν επίσης πολεμήσει αρκετές αγωγές για πετρελαιοκηλίδες στο Δέλτα του Νίγηρα, με συνεχιζόμενες νομικές διαμάχες στη Χάγη και στα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία στο παρελθόν συμμορφώθηκαν με τον πετρελαϊκό γίγαντα. Πέρυσι, δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισε την επιβολή αποζημιώσεων κατά της πολυεθνικής.

Στο παρελθόν, η Shell αναγκάστηκε να πληρώσει για τεράστιες πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία, οι οποίες σημειώθηκαν το 2008 και το 2009, που θεωρούνται ως οι μεγαλύτερες στις δεκαετίες εξερεύνησης πετρελαίου στη χώρα. Η αλιευτική κοινότητα Μπόντο, της οποίας το έδαφος μολύνθηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος, μήνυσε την εταιρεία, η οποία συμφώνησε να πληρώσει 83 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση το 2015.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα