Με ποινή φυλάκισης έως και 25 ετών απειλείται ο Αμερικανολιβανέζος που πριν τρία χρόνια επιτέθηκε με μαχαίρι στον βραβευμένο μυθιστοριογράφο Σαλμάν Ρούσντι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να χάσει το μάτι του.
Ο 27χρονος Χάντι Μάταρ που κρίθηκε χθες, Παρασκευή, ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και αναμένει την επιβολή ποινής από δικαστήριο της Νέας Υόρκης, τον Αύγουστο του 2022 όρμησε στη σκηνή του Ινστιτούτου Chautauqua λίγο πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη διάλεξη και μαχαίρωσε τον συγγραφέα των «Σατανικών στίχων» πολλές φορές στο κεφάλι, τον λαιμό, τον κορμό και το αριστερό χέρι.
Ο 77χρονος συγγραφέας ανάρρωσε μετά από πολλούς μήνες και διαδοχικές χειρουργικές επεμβάσεις, χάνοντας όμως την όραση από το ένα του μάτι και τη λειτουργικότητα του ενός χεριού του.
Ο δράστης κρίθηκε επίσης ένοχος για απόπειρα δολοφονίας σε δεύτερο βαθμό καθώς και επίθεση σε δεύτερο βαθμό για τον τραυματισμό του Χένχρι Ρις, συνιδρυτή του Pittsburgh’s City of Asylum, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που βοηθά εξόριστους συγγραφείς, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση με τον Ρουσντί εκείνο το πρωί.
Ο Μάταρ αντιμετωπίζει επίσης ομοσπονδιακές κατηγορίες που ασκήθηκαν από εισαγγελείς, για απόπειρα δολοφονίας του Ρουσντί ως τρομοκρατική πράξη που θα εκδικαστούν σε μια ξεχωριστή δίκη στο Μπάφαλο.
