ΑΘΗΝΑ
20:07
|
24.04.2024
Ο ινδικής καταγωγής Βρετανο-αμερικανός συγγραφέας είναι σε αναπνευστήρα και δεν μπορεί να μιλήσει μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα «νέα δεν είναι καλά» για την κατάσταση της υγείας του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι ενώ ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη σε εκδήλωση στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Ο ατζέντης του ινδικής καταγωγής Βρετανο-αμερικανού συγγραφέα δήλωσε ότι ο Ρούσντι είναι «σε αναπνευστήρα, δεν μπορεί να μιλήσει» και κινδυνεύει να χάσει το ένα μάτι του.

Στο μεταξύ, η αστυνομική διεύθυνση της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι τελεί υπό κράτηση ένας ύποπτος για την επίθεση κατά του συγγραφέα. Πρόκειται για τον 24χρονο Χαντί Ματάρ από το Φέρβιου του Νιου Τζέρσεϊ. Ο συλληφθείς, σύμφωνα με την Αστυνομία, έτρεξε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρούσντι και στον άνθρωπο που θα του έπαιρνε συνέντευξη από το Ίδρυμα Chautauqua στη δυτική πολιτεία της Νέας Υόρκης. 

Υπενθυμίζεται ότι ο συγγραφέας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο. «Ο Σαλμάν πιθανότατα θα χάσει το ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το συκώτι του μαχαιρώθηκε και καταστράφηκε», δήλωσε ο ατζέντης του, Άντριου Γουάλι.

Προς το παρόν η αστυνομία δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση ως προς το κίνητρο της επίθεσης και δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του υπό κράτηση υπόπτου. Ωστόσο, βρίσκεται στη διαδικασία λήψης εντάλματος έρευνας για να εξετάσει ένα σακίδιο και ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στο κέντρο που σημειώθηκε η επίθεση. Υπάλληλοι του ιδρύματος και άτομα από το κοινό ακινητοποίησαν τον επιτιθέμενο, ο οποίος στη συνέχεια συνελήφθη.  

Ο Χένρι Ρις, ο οποίος θα έπαιρνε συνέντευξη από τον Ρούσντι, υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο. Ο Ρις είναι ο συνιδρυτής μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρέχει καταφύγιο σε συγγραφείς που εξορίζονται υπό την απειλή δίωξης.

Το βιβλίο του Ρούσντι «Οι Σατανικοί Στίχοι» έχει απαγορευτεί στο Ιράν από το 1988, καθώς πολλοί μουσουλμάνοι το θεωρούν βλάσφημο. Ένα χρόνο αργότερα, ο τότε ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετφά, ή διάταγμα, καλώντας για τον θάνατο του Ρούσντι. Το Ιράν έχει επίσης επικηρύξει τον Ρούσντι προσφέροντας περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια (2,93 εκατομμύρια ευρώ) ως αμοιβή για τη δολοφονία του.

«Το πρόβλημά μου είναι ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να με βλέπουν μόνο μέσα από το πρίσμα του φετφά», είχε πει κάποτε ο ίδιος, ο οποίος θέλει να θεωρείται συγγραφέας και όχι σύμβολο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη ΓΑΔΑ διανυχτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα