Για απώλεια επαφής με την πραγματικότητα κατηγόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας το διάγγελμα το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε χρήση της γαλλικής πυρηνικής ομπρέλας για την «προστασία» συμμάχων της Γαλλίας στην Ευρώπη.
«Καθημερινά κάνει κάποιες απολύτως αντιφατικές δηλώσεις» οι οποίες «απέχουν από την πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών συγκρίνοντας τον Μακρόν με τον Όλε Λουκόγιε, έναν μυθικό ήρωα παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που κρατά ομπρέλες πάνω από παιδιά που κοιμούνται.
«Τα άκουσα όλα αυτά, τον κοίταξα και κατάλαβα ποιον μου θυμίζει – τον πυρηνικό Όλε Λουκόγιε», ανέφερε δεικτικά η Μαρία Ζαχάροβα.
Οι αναφορές σε γαλλική πυρηνική ομπρέλα συνιστούν απειλή για τη Ρωσία, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Αν μας θεωρεί απειλή, καλεί τους αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων κάποιων χωρών της ΕΕ και τη Βρετανία στο Παρίσι, κρίνει απαραίτητη τη χρήση πυρηνικών όπλων και ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά κατά της Ρωσίας, αυτό φυσικά συνιστά απειλή», δήλωσε ο Λαβρόφ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για ενδείξεις πως η Γαλλία προσβλέπει στην παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.
«”Το διάγγελμα είναι πράγματι υπερβολικά συγκρουσιακό. Δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ομιλία αρχηγού κράτους που ενδιαφέρεται για την ειρήνη. Από αυτά που είπε, κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι το Παρίσι σκέφτεται περισσότερο τον πόλεμο, τη συνέχισή του”», ανέφερε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος παρέλειψε σημαντικά γεγονότα και δεν αναφέρθηκε στις «νόμιμες ανησυχίες» της Μόσχας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
