ΑΘΗΝΑ
18:23
|
30.04.2024
Παλαιστίνιοι κρατούμενοι για τρομοκρατία φυγαδεύουν το... σπέρμα τους σε κάψουλες προκειμένου να αποκτήσουν παιδί με τις συζύγους τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισραηλινές Αρχές απαγορεύουν τις συζυγικές επισκέψεις σε Παλαιστίνιους κρατουμένους που έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Αυτή η απόφαση στερεί από πολλές Παλαιστίνιες συντρόφους των κρατουμένων τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες, ωστόσο, πάνω από 60 γυναίκες δεν πτοήθηκαν από την απαγόρευση και κατάφεραν να αποκτήσουν μωρά, μέσω ενός κινηματογραφικού και ριψοκίνδυνου σχεδίου.

Ο Walid Daqqa συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1986, αφού ομολόγησε την απαγωγή και τη δολοφονία ενός Ισραηλινού στρατιώτη το 1984 για λογαριασμό του Λαϊκού Μετώπου της Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, οργάνωσης που το Ισραήλ έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική.

Έκτοτε εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για τρομοκρατία.

Δεκατρία χρόνια αργότερα γνωρίστηκε με τη δημοσιογράφο Sanaa Salama, όταν αυτή επικοινώνησε μαζί του γιατί έγραφε ένα άρθρο σχετικά με τη ζωή των Παλαιστινίων κρατουμένων.

Η σχέση τους έγινε γρήγορα πολύ στενή κι έτσι το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου.

“Παντρευτήκαμε το 1999 και ήθελα πραγματικά να αποκτήσω ένα παιδί από εκείνον” εκμυστηρεύεται η Sanaa, μιλώντας στο Sputnik.

Το πρόβλημα ήταν ότι οι Αρχές του Ισραήλ δεν επιτρέπουν τις συζυγικές επισκέψεις, με το πρόσχημα πως αυτές οι συναντήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διακίνηση όπλων ή και ναρκωτικών.

Ο Walid μετά από ώριμη σκέψη, βρήκε τη λύση και ανακοίνωσε στην έκπληκτη συζυγό του, ότι θα της έστελνε το σπέρμα του… “λαθραία”.

“Ο σύζυγός μου με εξέπληξε όταν με ρώτησε αν ήμουν έτοιμη να γίνω μαμά” θυμάται η Salama, αναφερόμενη στη στιγμή που ο σύζυγός της τής ανακοίνωσε την πρόταση. “Δεν δίστασα και του είπα ότι θα το έκανα ευχαρίστως”.

Η καταφατική της απάντηση μπορεί να φαντάζει αυτονόητη, ωστόσο για τη συντηρητική παλαιστινιακή κοινωνία το να μεγαλώνει μία γυναίκα ένα παιδί μόνη της δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως στη Δύση. H Sanaa τα κατάφερε να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο γιατί είχε από την αρχή την πλήρη στήριξη της οικογένειάς της.

“Η οικογένειά μου και αυτή του συζύγου μου ενέκριναν την απόφαση, κυρίως επειδή όλοι συνειδητοποίησαν ότι ένα παιδί θα ήταν ο μόνος πραγματικός δεσμός που θα μπορούσα να έχω μαζί του”, εξηγεί.

Ο “πελαργός”

Το να φτάσει, όμως, το σπέρμα του συζύγου της Walid, στα…χέρια της ήταν μία μικρή Οδύσσεια, στην οποία συμμετείχαν διάφοροι “συνεργάτες”.

“Ήταν πολύ περίπλοκο. Έπρεπε να βγάλουν, λαθραία, από τη φυλακή τις κάψουλες που περιείχαν το σπέρμα του συζύγου μου και αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι η διεύθυνση των φυλακών ελέγχει κάθε τι που μπαίνει και βγαίνει” τονίζει.

Παρά το ριψοκίνδυνο του εγχειρήματος, η επιμονή τους απέδωσε καρπούς και το σπέρμα του καλού της κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή.

Έτσι, τον Φεβρουάριο έφερε στον κόσμο ένα όμορφο κοριτσάκι στο οποίο έδωσε το όνομα Milad.

Η Sanaa δεν είναι η μοναδική Παλαιστίνια σύντροφος κρατουμένου για τρομοκρατία που κατάφερε να γίνει μητέρα με τη “λαθραία” μέθοδο του “πελαργού”.

Από το 2012, οπότε και υπήρξαν οι πρώτες αναφορές για ανάλογα περιστατικά, πάνω από 70 γυναίκες απέκτησαν απογόνους με αυτή την “take away” μέθοδο.

Μέχρι το 2018, πάνω από 60 μωράκια είχαν γεννηθεί με τη βοήθεια αυτού του κινηματογραφικού σχεδίου.

Παρά τη μακρά, ψυχοβόρο και δύσκολη διαδικασία, η Sanaa δηλώνει ότι άξιζε την προσπάθεια και τους κόπους.

“Είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη ζωή μου. Μου αναπλήρωσε το αίσθημα της στέρησης που ένιωθα και με έκανε μια ευτυχισμένη γυναίκα, που απέκτησε ένα παιδί από τον άντρα που αγαπά. Και αυτό μου δίνει, επίσης, την ελπίδα ότι μια μέρα θα συναντηθούμε και θα ζήσουμε μαζί σαν οικογένεια”.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων κρατουμένων Addameer υπολογίζει πως οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι ξεπερνούν τις 4.400 εκ των οποίων τουλάχιστον 350 άτομα βρίσκονται μέσα με τη μέθοδο της λεγόμενης “διοικητικής κράτησης”.

Εκτός από τους εβραϊκούς οικισμούς του, το Ισραήλ θέλει να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, γεωργική πεδιάδα που αντιπροσωπεύει το 30% της Δυτικής Όχθης.

Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Δυτική Όχθη όπου κατοικούν 450.000 Ισραηλινοί εντός των εβραϊκών οικισμών που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο ηθοποιός Μπράιαν ΜακΚάρντι

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο Κουτσούμπας

Διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων

Η διεθνής κοινότητα ξέχασε τους πεινασμένους Σουδανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα