ΑΘΗΝΑ
16:02
|
28.04.2024
Ο πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την παραβίαση των μέτρων και να πληρώσει τα πρόστιμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε εκ νέου ότι η ποδηλασία του ιδίου και το μοτοκρός της συζύγου του στην Πάρνηθα συνιστούσαν επιτρεπόμενη σωματική άσκηση στο πλαίσιο των ειδικών περιοριστικών μέτρων, όπως αυτά ισχύουν στο δεύτερο λοκντάουν των τελευταίων εβδομάδων. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ποδηλασία επιτρεπόταν καθώς αποτελεί “μετακίνηση εντός του νομού της Αττικής” που υποτίθεται ότι δεν απαγορεύεται από την ειδική κείμενη νομοθεσία. Μόνο τη φωτογράφηση χωρίς μάσκα παραδέχτηκε ως “λάθος”.

Ο πρωθυπουργός λέει ψέματα, ολοφάνερα είτε αγνοεί είτε προσπερνά τους νόμους, τις ειδικές διατάξεις και τις εξειδικευμένες βεβαιώσεις που απαιτούνται για επιτρεπόμενες ενασχολήσεις όπως η σωματική άσκηση και συνεχίζει να παραβιάζει πρώτος τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του. Ας δούμε τι προβλέπει η σχετική έκτακτη νομοθεσία, συνδυάζοντας την κοινή υπουργική απόφαση και τις προαπαιτούμενες έγγραφες βεβαιώσεις και άδειες για την προκείμενη διαδικασία και δραστηριότητα.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 69863, ΦΕΚ 4829/Β/2-11-2020, όπως αυτή ισχύει, διαβάζουμε στο άρθρο 3 με τίτλο Περιορισμός της κυκλοφορίας πως “περίπτωση θ) από τις 05.00 έως τις 21.00 επιτρέπονται η σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου”.

Στο άρθρο 4 με τίτλο Μετακινήσεις εκτός Περιφερειακής Ενότητας ή Περιφέρειας, διαβάζουμε ότι “Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης” και ακολουθούν συγκεκριμένες περιοριστικά αναφερόμενες μετακινήσεις που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση και έπειτα από σχετική άδεια. Η σωματική όμως άσκηση όπως θα δούμε παρακάτω δεν μπορεί να διεξαχθεί νόμιμα σε επίπεδο νομού, Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας και δεν εμπίπτει στο γενικό αυτό πλαίσιο.

Για να πραγματοποιηθεί η σωματική άσκηση (εν προκειμένω η ποδηλασία του πρωθυπουργού) προαπαιτείται η ειδική βεβαίωση τύπου Β όπως προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 3, “5. Για τις περ. (γ) έως και (θ) (σ.σ. σωματική άσκηση και έξοδος με κατοικίδιο) καθώς και (ια) της παρ. 2, η βεβαίωση κίνησης αφορά κάθε μεμονωμένη κίνηση και μόνο αυτή, υπογράφεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, με προσωπική του ευθύνη, και περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης (Βεβαίωση τύπου Β). Οι βεβαιώσεις του προηγούμενου εδαφίου μπορούν να λαμβάνονται από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη, ή να χορηγούνται μέσω δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας στο κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου ή να αντιγράφονται έντυπα ή ιδιογράφως κατά το περιεχόμενο του οικείου υποδείγματος που αναρτάται στον ιστότοπο forma.gov.gr“.

Στη Βεβαίωση τύπου Β υπογραμμίζεται πως “Βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών περίπτωση Β6 – Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση, (εξαιρείται η οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου)”. Ο κ. Μητσοτάκης ταξίδεψε από το κέντρο της Αθήνας όπου είναι η μόνιμη κατοικία του στην Πάρνηθα που σε καμία περίπτωση δεν είναι “μία σύντομη μετακίνηση κοντά στην κατοικία του”. Αν ήθελε να κάνει ποδηλασία, σύννομα ας ανέβαινε στον Λυκαβηττό που είναι πολύ κοντά στην κατοικία του.

Στο άρθρο 6, τέλος, διαβάζουμε για τις διοικητικές κυρώσεις της παραβίασης των μέτρων “Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες των άρθρων 1 και 2, επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, εφόσον δεν υφίσταται στην παρ. 1 ειδικότερη διάταξη, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας των άρθρων 3 και 4 επιβάλλεται, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ για κάθε παράβαση”.

Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να καταβάλει στα δημόσια ταμεία και τα δύο διοικητικά πρόστιμα καθώς βρέθηκε ως παραβάτης αθλούμενος ποδηλάτης στην Πάρνηθα πολύ μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα