Ο λοχίας του ισραηλινού στρατού και της ταξιαρχίας Γκολάνι Νταβίντ Χαντάρ ήταν ο Ισραηλινός που επιτέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου 2025 στο Σύνταγμα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές επειδή κρατούσαν στο χέρι την παλαιστινιακή σημαία. Την καταγγελία έκανε το Ίδρυμα Hind Rajab (Hind Rajab Foundation, HRF) που έχει έδρα στις Βρυξέλλες και έφερε στο προσκήνιο της δημοσιότητας το ελληνικό τμήμα του κινήματος «Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις» (BDS).
Σε ανακοίνωση του ιδρύματος Hind Rajab αναφέρεται ότι ο νεαρός Ισραηλινός που επιτέθηκε απρόκλητα σε ομάδα Παλαιστινίων στο Σύνταγμα είναι ο 29χρονος λοχίας, Νταβίντ Χαντάρ, που συμμετέχει στην κακόφημη ταξιαρχία Γκολάνι που έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου έναντι Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως η επίθεση που έκανε στο νοσοκομείο Νάσερ τον Αύγουστο του 2025 προκαλώντας το θάνατο 22 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και πέντε δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και οπερατέρ.
Ο Χαντάρ θεωρείται πως λόγω του βαθμού του είναι «πολύ πιθανό» να έχει υπηρετήσει στη Γάζα και άρα να έχει συμμετάσχει σε εγκλήματα πολέμου.
Το Ίδρυμα Hind Rajab και το ελληνικό τμήμα του κινήματος BDS Greece που αναδημοσιεύει την ανακοίνωση υπενθυμίζουν στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης να διερευνήσει και, όπου κρίνεται σκόπιμο, να διώξει ποινικά άτομα που είναι ύποπτα για εγκλήματα πολέμου και βρίσκονται στο έδαφός της.
«Καλούμε τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, ξεκινώντας έρευνα για την πιθανή συμμετοχή του Νταβίντ Χαντάρ σε εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Ντιαμπ Αμπού Τζαχτζάχ, πρόεδρος του Ιδρύματος Hind Rajab. Και τονίζει:
«Το περιστατικό στην Αθήνα δεν είναι μεμονωμένο επεισόδιο βίας, αλλά αντανακλά ένα ευρύτερο μοτίβο, σύμφωνα με το οποίο άτομα που έχουν συμμετάσχει σε φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη επιδεικνύουν την ίδια επιθετική συμπεριφορά στο εξωτερικό».
🚨The #HindRajabFoundation has identified the Israeli aggressor in today’s #Athens attack on Palestinians as David Hadar, a 29 y.o. Sergeant in the IDF Golani Brigade.
— The Hind Rajab Foundation (@HindRFoundation) September 14, 2025
Hadar is now under arrest. We wrote to Greek authorities asking to launch a full investigation.
More info ⬇️… pic.twitter.com/HLd6m7olHF
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2024, οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ επιτέθηκαν σε έναν άνδρα που κρατούσε παλαιστινιακή σημαία στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, στο Άμστερνταμ, οπαδοί της Μακάμπι Τελ Αβίβ έσχισαν παλαιστινιακές σημαίες, φωνάζοντας «θάνατος στους Άραβες» και στη συνέχεια επιτέθηκαν σε Παλαιστινίους και Άραβες της πόλης προτού ξεσπάσουν γενικευμένες συγκρούσεις.
Τι έγινε το Σάββατο στο Σύνταγμα
Το Σάββατο, στο επεισόδιο που έγινε κοντά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, ενεπλάκησαν μία 30χρονη και ένας 29χρονος από το Ισραήλ, καθώς και τρεις άνδρες παλαιστινιακής καταγωγής, ηλικίας 27, 26 και 25 ετών. Όλοι οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι σε βάρος του 29χρονου υπηκόου Ισραήλ συντάχθηκε δικογραφία για απλή σωματική βλάβη και απειλή με ρατσιστικά κίνητρο, όπως και σε βάρος της 30χρονης Ισραηλινής δικογραφία για εξύβριση με ρατσιστικά στοιχεία.
Ο 29χρονος Ισραηλινός και ο 27χρονος Παλαιστίνιος, που υπέστησαν τραυματισμούς, χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία υπό τη συνοδεία αστυνομικών περιπολιών.
Από το χώρο του συμβάντος περισυλλέχτηκαν και κατασχέθηκαν έξι κοντάρια, εκ των οποίων δύο φέρουν τη σημαία της Παλαιστίνης.
