ΑΘΗΝΑ
15:28
|
23.06.2026
Επισιτιστική κρίση στη ΛΔ Κονγκό, όπου οι μάχες μεταξύ της υποστηριζόμενης από τη Ρουάντα M23 και των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν ενταθεί από τον Ιανουάριο.
Εκτοπισμένοι στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερο από το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι, βιώνουν σοβαρή οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. Η κλιμάκωση της βίας στα ανατολικά και ο μεγάλης κλίμακας εκτοπισμός έχουν εκτροχιάσει την κρίση.

Οι μάχες μεταξύ των ανταρτών της υποστηριζόμενης από τη Ρουάντα M23 και των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν ενταθεί από τον Ιανουάριο. Οι αντάρτες έχουν καταλάβει βασικές πόλεις και οδούς ανεφοδιασμού κοντά στην Γκόμα, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Βόρειου Κίβου, και στο Μπουκάβου, την πρωτεύουσα του Νότιου Κίβου, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς. Η M23 είναι μία από τις περισσότερες από 100 ένοπλες ομάδες που δραστηριοποιούνται στην ανατολική ΛΔ Κονγκό, σύμφωνα με το Human Rights Watch (HRW).

Ο Ντουζαρίκ σημείωσε ότι οι κοινότητες στο Βόρειο Κίβου είναι μεταξύ των πλέον πληγέντων. Περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους και τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μόνο στις περιοχές Μπένι και Λουμπέρο.

Οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες διαταράσσουν τις γεωργικές δραστηριότητες και μπλοκάρουν τις εμπορικές οδούς, αποσταθεροποιώντας περαιτέρω τις τοπικές αγορές και επιδεινώνοντας τις ελλείψεις τροφίμων, πρόσθεσε.

Ο Ντουζαρίκ προειδοποίησε επίσης ότι η σύγκρουση έχει βλάψει σοβαρά το σύστημα υγείας. Έξι ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις από τον Ιανουάριο του 2025 και τουλάχιστον 28 έχουν πληγεί από τις αρχές του 2024. Περισσότερες από τις μισές είναι πλέον μη λειτουργικές, αφήνοντας πάνω από 150.000 ανθρώπους χωρίς την απαραίτητη φροντίδα.

Τόνισε επίσης ότι η ανασφάλεια και τα εκρηκτικά που έχουν σπαρεί κατά τη διάρκεια του πολέμου εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, με τις υπηρεσίες βοήθειας να προειδοποιούν ότι δεν μπορούν να φτάσουν σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εκτός εάν βελτιωθεί η πρόσβαση.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC), ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια προβλέπεται να αυξηθεί σε 27 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2026, με αρκετές περιοχές να πλησιάζουν τη Φάση 4 της IPC, η οποία χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και υψηλό οξύ υποσιτισμό.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κάλεσε όλους τους ένοπλους παράγοντες να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύσουν τους αμάχους και τις κρίσιμες υποδομές.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πανελλαδική απεργία οικοδόμων στις 24 Ιουνίου-«Τέρμα τα ψέματα, λύσεις και συγκεκριμένες πράξεις»

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις με φόντο τα οξυμένα προβλήματα, τα εργατικά ατυχήματα και την κλοπή των ενσήμων.
ΣΥΝΑΦΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απόλυτη στήριξη Κομισιόν στην Κοβέσι μετά τις επιθέσεις Γεωργιάδη

Καύσωνας στην Ευρώπη: 40 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία αναζητώντας δροσιά

Κάλεσμα στην πορεία αλληλεγγύης για τα Προσφυγικά από την Ένωση Ενοικιαστών/τριών Θεσσαλονίκης

Φωτιά σε χώρο εργοστασίου στο Αιγάλεω

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα