Έντονες οι ζυμώσεις και οι ανακατατάξεις στο ρευστό πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ ενόψει των νέων (τέταρτων σε δύο χρόνια) πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 23ης Μαρτίου.
Μόνο σήμερα δημοσιοποιήθηκαν προθέσεις για την ίδρυση δύο νέων κομμάτων.
Το ένα κόμμα το συγκροτεί ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι με στόχο να εκπροσωπήσει ένα τμήμα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Το όνομα του νέου κόμματος και κάποιες βασικές προγραμματικές θέσεις αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το βράδυ ο Χουλντάι, ο οποίος το καλοκαίρι είχε καλωσορίσει τις συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Ενα άλλο νέο κόμμα ανακοίνωσε σήμερα πως θα συγκροτήσει και η δημοσιογράφος της διαδικτυακής εφημερίδας “Jewish Insider“, πρώην δημοσιογράφος στους Τάιμς της Νέας Υόρκης και στην Τζερούσαλεμ Ποστ, Έϊμι Σπάιρο, με στόχο να εκπροσωπήσει τους συντηρητικούς μυστικιστές Χασιδιστές, τμήμα των Ορθόδοξων Εβραίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατοικεί στη Νέα Υόρκη.
Το γαϊτανάκι της ίδρυσης νέων κομμάτων στο Ισραήλ ξεκίνησε, πριν καν προκηρυχθούν την περασμένη βδομάδα οι πρόωρες εκλογές, ο Γκιντόν Σάαρ.
Ο Σάαρ, που διεκδίκησε πέρσι την ηγεσία του δεξιού κυβερνώντος κόμματος Λικούντ για να φτιάξει το κόμμα της “Νέας Ελπίδας”, στερείται εναλλακτικής πολιτικής πρότασης καθώς έχει ουσιαστικά ατζέντα που στρέφεται αποκλειστικά κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ανακατατάξεις αναμένονται και στους Εργατικούς που κάποτε ήταν κραταιό κόμμα εξουσίας. Ο αρχηγός των Εργατικών, Αμίρ Πέρετζ, παραιτήθηκε την περασμένη Τετάρτη ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.
Ο πιθανότερος λόγος είναι πως ο Πέρετζ εποφθαλμιά το προεδρικό αξίωμα, καθώς το καλοκαίρι ολοκληρώνει τη θητεία του ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν.

