Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία και ειδικός απεσταλμένος στη Συρία, Τομ Μπάρακ, δήλωσε σήμερα πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης που πυροδοτούν οι «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις του συριακού στρατού έναντι Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) σε ανατολικά περίχωρα της βόρειας συριακής πόλης Χαλέπι, μετά τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις αλλά και την απόφαση των αρχών στις 15 Ιανουαρίου για την άμεση απομάκρυνση εκατοντάδων οικογενειών από τις εστίες τους στις περιοχές Ντέιρ Χάφιρ και Μασκάνα.

Σύμφωνα με πηγές της αραβικής εφημερίδας Al Araby al Jadeed, ο στρατός πραγματοποίησε σήμερα επιθέσεις με όλμους σε συγκεκριμένες περιοχές των ανατολικών περιχώρων του Χαλεπίου.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Αμερικανός αξιωματούχος στην πλατφόρμα Χ ανέφερε πως οι ΗΠΑ «παραμένουν σε στενή επαφή» με όλες τις πλευρές στη Συρία προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να «αναβιώσουν» οι συνομιλίες για την ενσωμάτωση της οργάνωσης SDF στον τακτικό συριακό στρατό όπως προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν στις 10 Μαρτίου 2025 στη Δαμασκό ο Σύρος τζιχαντιστής Πρόεδρος Άχμεντ αλ Σαράα και ο διοικητής της οργάνωσης SDF, Μαζλούμ Άμπντι.
