Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα στη Μόσχα ο Σύρος τζιχαντιστής Πρόεδρος Άχμεντ αλ Σαράα με κεντρικά ζητήματα το μέλλον των δύο ρωσικών στρατιωτικών βάσεων σε Λατάκεια και Ταρτούς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων TASS, ο Ρώσος Πρόεδρος παρατήρησε ότι έχει καταβληθεί «μεγάλη προσπάθεια για στήριξη» των διμερών σχέσεων μετά την πρώτη επίσκεψη του Σαράα στη Μόσχα τον περασμένο Οκτώβριο δίνοντας έμφαση και στον τομέα των οικονομικών σχέσεων.
🇷🇺🇸🇾 President Putin meets Syria's Ahmed Al Sharaa in the Kremlin. pic.twitter.com/AcvWxDvxfo
— Spetsnaℤ 007 🇷🇺 (@Alex_Oloyede2) January 28, 2026
Επιβεβαίωσε στη συνέχεια πως η Ρωσία στηρίζει την αποκατάσταση της συριακής εδαφικής ακεραιότητας και όλες τις προσπάθειες των αρχών της προς αυτή την κατεύθυνση, αφού υπενθύμισε πως από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Μόσχα και Δαμασκός «όλα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν είχαν μαύρες σελίδες σε διακρατικό επίπεδο».
Απέδωσε επίσης στον Πρόεδρο Σαράα τα εύσημα για το γεγονός πως οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Συρίας εξακολουθούν «να αναπτύσσονται», επισημαίνοντας πως οι δύο χώρες έχουν σχεδιάσει «καλές εκδηλώσεις σε βιομηχανία, αθλητισμό, φαρμακοβιομηχανίες και κατασκευαστικά έργα».
Πρόσφερε δε τη βοήθεια ρωσικών κατασκευαστικών εταιριών στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Συρίας.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, μετά τη συνάντηση των Προέδρων αμφοτέρων χωρών πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών (και τον Σύρο υφυπουργό για Τουρκικές Υποθέσεις(!) άσχάντ αλ Σαλίμπι) και Άμυνας.
